latinica  ћирилица
20/11/2018 |  08:58 | Autor: B92

Netanijahu izbjegao raspad koalicije i pad vlade

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu uspio je da otkloni prijetnju koja je mogla da sruši vladajuću koaliciju i izazove nove izbore.
Benjamin Netanjahu (Foto: screenshot-entebbenews.com) -
Benjamin Netanjahu (Foto: screenshot-entebbenews.com)

Kako prenosi Asošiejted pres, on je uspio da ubijedi ministra obrazovanja Naftalija Beneta, lidera ultranacionalističke partije Dom, da odustane od rušenja koalicije, što će omogućiti opstanak vlade, koja ima tanku većinu, a premijeru još nekoliko mjeseci na vlasti.

Agencija ocjenjuje da, iako Netanijahu može da proglasi pobjedu, kao pravi pobjednik iz ove krize izlazi palestinski Hamas, islamistički pokret koji kontroliše pojas Gaze.

Propšle nedjelje, Hamas je doveo do toga da na vidjelo izađu velike podjele u Izraelu oko politike u odnosu prema Gazi koje u svakom trenutku mogu da dovedu do raspada vladajuće koalicije i pada vlade.

Od prošlog marta Hamas predvodi masovne demonstracije duž granice Gaze sa Izraelom, zahtijevajući ukidanje višegodišnje blokade koju su toj palestinskoj teritoriji uveli Izrael i Egipat. U sukobima poginulo je 170 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Posljednjih nedjelja posrednici UN i Egipta uspjeli su da ostvare napredak ka uspostavljanju nezvaničnog primirja, što bi dovelo do ublažavanja blokade u zamjenu za smirivanje demonstracija.