latinica  ћирилица
20/11/2018 |  11:28 ⇒ 13:50 | Autor: RTS

Vučić: Sačuvali smo obraz Srbije, ponosan sam na našu borbu (VIDEO)

Ponosan sam što je Srbija, bez mnogo novca i moći uspjela da se izbori protiv najmoćnijih sila svijeta i pokaže koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom neuspjeha Kosova da stupi u članstvo Interpola.
Aleksandar Vučić -
Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom neuspjeha samoproglašenog Kosova da stupi u članstvo Interpola, da je srpska strana bila umejreno optimistična i da se nadala dobrom rezultatu.

Vučić smatra da je rezultat veoma dobar i da pokazuje da u prvom krugu Priština nije imala većinu glasova, a kamoli neophodnu dvotrećinsku većinu.

"To govori da je Srbija osnažila svoju poziciju sa jedne strane, a sa druge ne smemo da budemo euforični", kaže Vučić i napominje da je ovo "uspjeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne".

Ukazuje, međutim, da budućnost ne može da se zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

"Srbija mora da želi komrpomis i da razumije kakvi su odnosi u svijetu, koja mora da razmišlja o ekonomskom napretku i koja ne smije ovu priliku da iskoristi ni da ponižava ni da nipodaštava prištinsku stranu ni na koji način", poručuje Vučić.

Predsjednik napominje da je ponosan na borbu svoje zemlje. "Ponosan sam na borbu naše zemlje, što je jedna tako mala zemlja, bez mnogo novca i moći uspjela da se izbori protiv najmoćnijih sila svijeta i pokaže koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost", rekao je Vučić.

Navodi da je među udržanim zemljama bilo i najrazvijenijih zemalja koje su prvi put bile uzdržane.

"Јedna mala pobjeda za nas, na veliku silu smo se namjerili i mnoge velike sile su htjele da nas sklone, sruše, unize. Uspjeli smo da sačuvamo zemlju i obraz", poručio je predsjednik dodajući da sa Albancima treba da se napravi kompromis u budućnosti.

"Sve što bi bilo siljenje ili pravljenje problema bilo kome bilo bi kontraudarac i problem za naš narod", ističe Vučić.

Sa 76 zemalja koje su u prvom krugu glasale za prijem Kosova u Interpol nećemo da razvijamo neprijateljstva, dodaje predsjednik.

"Gradićemo još čvršće odnose sa njima u želji da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisa, ali i da pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobijediti i pregaziti. Vjerujem da ćemo s tim zeljama imati još bolje odnose, ali prijateljstvo zemalja koje su bile na našoj zemlji nikada nećemo zaboraviti", naglasio je Vučić.

Dodao je da se očekivalo da će Paragvaj biti uzdržan, ali da je na kraju ta zemlja glasala za prijem Kosova u Interpol.

Samoproglašeno Kosovo nije ušlo u Interpol