latinica  ћирилица
20/11/2018 |  14:01 | Autor: SRNA

Đurić: Priština ne može ništa postići bez dogovora sa Beogradom

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je Prištini da odbijanje zahtjeva za članstvo u Interpolu jasno pokazuje da bez dogovora sa Srbijom nije moguće bilo šta postići, te ocijenio da je pobijedilo pravo i pravda.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Đurić je novinarima u Beogradu rekao da je odbijanje ulaska samoproglašenog Kosova u Interpol velika stvar za Srbiju.

"Ovo stvara dobre preduslove da razgovaramo o tome kako da se problem reši, a ne da se rešenje nameće jednostrano, iza leđa i ispod stola", dodao je Đurić, koji je čestitao ostrvskim državama Kiribati i Vanuatu članstvo u Interpolu.

Đurić je rekao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji radostan i zahvalan zbog pobjede prava i pravde u Interpolu.

"Srbi na Kosmetu možda bolje od drugih razumeju kolika je opasnost pretila od pokušaja Prištine da uđe u Interpol. Nema nikakve sumnje da bi to članstvo bilo zloupotrebljavano za dalji progon Srba na Kosmetu, za dalja hapšenja, zastrašivanja i sve ono što nema nikakve veze sa policijskim poslom, a itekako ima veze sa politikom", rekao je Đurić.

On je dodao da je većina svijeta, zahvaljujući ogromnom trudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, premijera Srbije Ane Brnabić i svih drugih koji su bili uključeni u to pitanje, ostvarila fantastičan rezultat.

Đurić je rekao da je video žestoku, iskrenu i pravu borbu srpskih predstavnika i do posljednjeg trenutka neizvjestan napor, zato što je sila koja je bila protiv Srbije "ne višestruko, nego stostruko jača".

"Novac, moć i uticaj koji imaju države koje su podržale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podržale pokušaj Prištine da uđe u Interpol, ne mogu da se porede sa onim što imamo mi", rekao je Đurić.

On je napomenuo da se sve ipak završilo tako što su "osobe koje su ušle u salu Generalne skupštine Interpola, u onim blistavim sjajnim uniformama, ipak izašle nešto drugačijeg raspoloženja i stava, sa mogućnošću da im neko opravdano postavi pitanje - šta vi to nosite na sebi i kako se predstavljate?".