latinica  ћирилица
20/11/2018 |  15:45 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

Sve spremno za obilježavanje krsne slave MUP-a Srpske

Povodom obilježavanja krsne slave Aranđelovdan, odata je počast poginulim pripadnicima MUP-a u proteklom ratu. Čestitku pripadnicima MUP-a uputio je i predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Boja Trkulja, samohrana majka, izgubila je sina jedinca. Aleksandar je imao 18 godina kada je u novembru 1994. godine poginuo na Kupresu.

- Nije trebalo da ide na ratište, ali šta mogu. Ili je takva sudbina bila ili šta je već, da opet ostanem sama. To mi je bio jedinac, sve što sam u životu imala, a sad nemam ništa. Samo dolazim ovdje gdje njegovo ime stoji, tu dolazim i obilazim - u bolu priča Boja Trkulja, majka poginulog pripadnika MUP-a.

Žarko Spasojević, načelnik PU Banjaluka ističe da ovakve žrtve koje su utkane u Srpsku, nikada ne smiju biti zaboravljene.

- Naša je obaveza da se svakodnevno sjećamo njihovog hrabrog djela - jasan je Spasojević.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja Zvornika život je izgubilo 12 pripadnika MUP-a.

- Nisu zaboravljene porodice poginulih, to se manifestuje zapošljavanjem članova ovih porodica, što je strategija MUP-a Republike Srpske - ističe Goran Abazović, načelnik PU Zvornik.

Za stvaranje Republike, sa područja Istočnog Sarajeva život je dalo 136 pripadnika policije.

- Danas je prilika da se sjetimo svih poginulih pripadnika policije, koji su dali živote za Republiku Srpsku - poručuje Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, a na njegove riječi nadovezuje se Boško Јugović, načelnik opštine Pale:

- Treba poštovati sve što oni rade, pogotovo u ovim ključnim vremenima za Republiku Srpsku.

Počast je odata i poginulim policajcima sa područja Trebinja. Tadašnji CЈB izgubio je 30 svojih ljudi.

- Čast nam je biti ovdje i drago nam je da nismo zaboravljeni - rekla je Milijana Zirojević, supruga poginulog pripadnika MUP-a Republike Srpske.

Krsna slava svetog Arhangela Mihajla u Bijeljini obilježena je svečanom akademijom. Pohvaljeno je 26 policijskih službenika i Јedinica za podršku. Među njima i Perica Marković koji je učestvovao u rasvjetljavanju krađe, gdje je materijalna šteta bila oko 200.000 KN.

- Posao je jako težak i zahtjevan, a svi mi pripadnici MUP-a sa ponosom nosimo ovu uniformu i trudimo se da uvijek budemo u službi građana, a samim tim imamo i veliku obavezu - napominje Perica Marković, zamjenik komandira Policijske stanice Lopare.

Centralno obilježavanje krsne slave MUP-a biće održano sutra u Banjaluci. Obilježavanju će prisustvovati predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.