latinica  ћирилица
20/11/2018 |  18:31 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

U Beogradu otkriven spomenik Karlu Maldenu

Ispred Јugoslovenske kinoteke u Beogradu otkriven je spomenik slavnom američkom glumcu srpskog porijekla Karlu Maldenu, čije je pravo ime bilo Mladen Sekulović. Time su, kako je istaknuto, Srbija, Beograd i Kinoteka dobili još jedno obilježje, koje će zauvijek podsjećati na ovog velikana filmske umjetnosti, porijeklom sa našim prostora.

U bogatoj karijeri Karl Malden snimio je više od 70 filmova od kojih su najpoznatiji "Tramvaj zvani želja" za koji je dobio Oskara, kao i "Na dokovima Njujorka", koji mu je donio drugu nominaciju za ovu nagradu. Malden je za života uvijek isticao da mu je otac Petar Sekulović često pričao o selu kod Bileće, iz kojeg je potekao. Pjevao mu je srpske pjesme i vodio ga u srpsku crkvu.

- Karl Malden je priča o ostvarenom američkom snu koji su sanjali mnogi, a doživjeli samo rijetki, ali djelić tog sna, vjerujemo bila je želja da se pamti i spominje u zemlji svojih predaka, među narodom kome je srcem pripadao - istakao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije. 

Otkrivanju spomenika prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić i američki ambasador Kajl Skot. Brnabićeva je istakla da često nedovoljno zahvaljujemo i obraćamo pažnju na ljude, poput Maldena, koji su bili najbolji ambasadori Srbije u inostranstvu.

- Drago mi je što s ovim mijenjamo tu donekle možda istorijsku nepravdu, a i dajemo signal svim ostalim ljudima koji se danas bore za Srbiju svuda u svijetu da ćemo im zahvaljivati i da ćemo ih pamtiti - poručila je premijerka Srbije, a na njene riječi nadovezao se i Kajl Skot, američki ambasador u Beogradu:

- Danas ovu statuu posvećujemo Karlu Maldanu, a skidam kapu i mladenu Sekuloviću. Karl Maldan nije bio samo jedan od najvećih karakternih glumaca Holivuda, on je i sam  bio karakteran čovjek.

Pored bioskopskog platna i legata koji je Јugoslovenskoj kinoteci poklonila porodica prije dvije godine, Malden je u zemlji svojih predaka dobio još jednu ulogu. Preko video-bima obratile su se i Maldenove kćerke Mila i Karla.

- Njemu je srpsko porijeklo mnogo značilo i bio bi oduševljen na ukazanom poštovanju - istakle su u isti glas Mila i Karla.

I glumac Majkl Daglas obratio se video-porukom, naglašavajući da je Malden bio njegov mentor, čovek sa izraženom radnom etikom i da je od njega sve naučio. Karla Maldena juče je Orednom Njegoša drugog reda za iskazano rodoljublje i velike zasluge u kulturnom i duhovnom razvitku , posthumno odlikovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.