latinica  ћирилица
20/11/2018 |  19:28 ⇒ 21/11/2018 | 09:12 | Autor: RTRS

Iz DNS isključeni članovi, raspušten banjalučki odbor

Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza iz stranke je isključilo Nedeljka Čubrilovića i troje poslanika koji su glasali da on bude predsjednik Narodne skupštine.

Novo rukovodstvo moraće da biraju i banjalučki Regionalni i Gradski odbor. Sankcionisani DNS-ovci najavljuju da će se žaliti. Ne isključuju ni mogućnost osnivanja nove stranke.

Iz stranke su isključeni Nedeljko Čubrilović i tri poslanika koji su na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ignorisali većinsku volju članova Kluba DNS-a. 

- S obzirom na to, da se izašlo iz okvira stranačkog djelovanja, što je najteža povreda stranačke discipline, Predsjedništvo je donijelo odluku da isključi Nedeljka Čubrilovića, Spomenku Stevanović, Spomenka Stojanovića i Milana Dakića iz stranke - rekao je predsjednik DNS Marko Pavić.

Prije kraja, sjednicu Predsjedništva je napustila potpredsjednica stranke Spomenka Stevanović. Kaže da će se sa isključenim kolegama žaliti Glavnom odboru DNS-a. Bude li potrebno, tražiće i vanrednu skupštinu stranke.

- Da izabere novo rukovodstvo stranke i vrati DNS izvornim principima koje godinama gradimo, a sad je na sceni borba dva koncepta, tajkunizacija i vraćanje izbornim principima DNS - kaže Spomenka Stevanović.

Predsjedništvo DNS-a iz stranke je isključilo i predsjednika Regionalnog odbora Banjaluka Damira Ćopića. On kaže da nije iznenađen odlukom, jer je jasno govorio da se ne može poistovjetiti sa politikom stranke na koju, kako kaže, dominantno utiču ljudi iz sjenke.

- Јa zaista mislim da gospodin Pavić više ne može voditi mene, ne može mi biti predsjednik. E, sad kako će Glavni odbor odlučiti, da li će vratiti nas ili da potvrdi ovo, to je sad stvar tog Glavnog odbora - rekao je Ćopić.

Presjedništvo DNS imenovalo je povjereništvo za Banjaluku, koje će predvoditi bivši rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić. Pavić je i danas ostao pri stavu da su rascjep prouzrokovali subjekti izvan DNS-a.

- Јa uopšte neću ni da spominjem, ni da kritikujem one koji su doprinijeli ovakvom stanju u stranci, a izvan nje su. Njima je to i bio cilj i za mene je takvo njihovo ponašanje u ovom slučaju legitimno - naveo je Pavić. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izjavio da mu je žao zbog novonastalih odnosa u DNS-a i nada se konsolidaciji te stranke, te nastavku zajedničkog rada na najvažnijim pitanjima.