latinica  ћирилица
20/11/2018 |  21:26 ⇒ 21/11/2018 | 09:26 | Autor: TANЈUG

AP: Udarac naporima Prištine

Asošiejted pres prenio je da je Generalna skupština Interpola odbila zahtjev samoproglašenog Kosova za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji i ocijenio da je time zadat udarac naporima Prištine da pospješi priznavanje tzv. kosovske nezavisnosti.

- Propast ovog pokušaja označava veliki neuspjeh za Kosovo - da je primljeno, Kosovo bi moglo da traži `crvene potjernice` od Interpola za hapšenja srpskih zvaničnika ili osoba koje vlasti na Kosovu smatraju ratnim zločincima - navodi američka agencija.

AP podsjeća da je samoproglašenom Kosovu bilo potrebno da dobije dvije trećine glasova kako bi bilo primljeno u punopravno članstvo u Interpolu, a ujedno ukazuje da je ta organizacija danas primila Kiribati i Vanuatu, čime će broj njenih članica porasti na 194.

Interpol, primjećuje AP, nije odmah objavio rezultate glasanja delegata većine od 192 države članice te organizacije.

Američka agencija je, u izvještaju iz Beograda, navela da je Srbija, uz pomoć saveznice Rusije, lobirala protiv ulaska samoproglašenog Kosova u Interpol. Prenijela je i da je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na Tviteru objavio pobjedu u Generalnoj skupštini Interpola, kao i da je Vlada samoproglašenog Kosova potvrdila da je danas izgubila na glasanju u Dubaiju.

- Uz podršku svoje saveznice Rusije, Srbija je lobirala protiv ulaska Kosova u Interpol. Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008. godine - zaključuje američka agencija.