latinica  ћирилица
20/11/2018 |  22:25 ⇒ 22:35 | Autor: SRNA

Prnjavor obilježio stotinu godina od oslobođenja

U Prnjavoru je večeras, u organizaciji Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. i njihovih potomaka i poštovalaca, obilježeno stotinu godina od oslobođenja ove opštine u Prvom svjetskom ratu.
Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. Prnjavor - Foto: SRNA
Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. PrnjavorFoto: SRNA

U Centru za kulturu održana je javna tribina "Prnjavor u velikom ratu" i odigrana predstava "Vreme časti i ponosa" Narodnog pozorišta iz Beograda koja hronološki prati razvoj velikog ratnog i ličnog prijateljstva vojvode Živojina Mišića i vojvode Stepe Stepanovića.

Predstava prati istorijske događaje od Sarajevskog atentata, preko bitaka na Ceru i Kolubari, golgote naroda i vojske tokom povlačenja preko Albanije, sve do proboja Solunskog fronta, oslobođenja porobljene otadžbine i stvaranja prve Јugoslavije.

Predsjednik Udruženja Milorad Živković rekao je da je cilj ovakvih manifestacija otrgnuti od zaborava vrijeme istorijske borbe srpskog naroda tokom koje je i Prnjavor dao značajan doprinos, te sjećanje na herojstvo sačuvati prenošenjem na nove generacije.

- Potomci boraca iz Velikog rata danas brane od zaborava sjećanja na pretke, uz poruku novim generacijama da brane istinu o srpskom narodu koja se često izvrće. Svjetski moćnici žrtvu pokušavaju prikazati kao zločinca, a zločinca kao dobročinitelja ili spasioca - naglasio je Živković.

On je poručio da Srbi moraju biti ponosni na svoje porijeklo.

- Današnja omladina ne treba da se plaši da kaže šta je i ko je, jer njihovi preci nisu počinili zločine ni u jednom od tri protekla rata. S druge strane, ostali su tragovi zločina silnika, moćnika koji strateške ciljeve i interese ostvaruju na ovim prostorima - napomenuo je Živković.

Profesor istorije Dario Topić rekao je da postoji značajna arhivska građa o Prnjavoru u Prvom svjetskom ratu, a jedan od podataka iz tog vremena je da je oko 150 boraca sa ovog područja, isključivo Srba, bilo zarobljeno i nalazili su se u logorima širom Evrope.

- Najviše ih je bilo u logorima u Italiji, Rusiji i dijelom u Srbiji. Prema podacima koje sam pronašao u arhivama bilo je i 150 ranjenih takođe na strani austrijske vojske. Okvirno ima 50 poginulih i oko 40 ljudi koji su umrli od posljedica ratnih dejstava - precizirao je Topić.

On je dodao da je teže doći do podataka o borcima iz Prnjavora koji su bili u srpskoj vojsci, ali da će nastaviti istraživanja.

U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta Boško Puletić kao vojvoda Živojin Mišić i Lepomir Ivković kao vojvoda Stepa Stepanović. Kao narator se pojavljuje autor predstave Mića Živojinović.

Sutra će, na Dan oslobođenja Prnjavora 21. novembra 1918. godine, u Crkvi Svetog Georgija biti služen pomen dobrovoljcima u ratovima 1912-1918 sa područja opštine Prnjavor.