latinica  ћирилица
27/11/2018 |  09:16 ⇒ 09:22 | Autor: SRNA

Nasin robot počeo misiju na Marsu

Američka svemirska agencija Nasa potvrdila je da se njen novi robot uspješno spustio na Mars poslije sedmominutnog poniranja.
Nasa sletjela na Mars (foto: NASA) -
Nasa sletjela na Mars (foto: NASA)

Istraživački aparat "Insajt" proučavaće unutrašnjost Marsa, što će biti prva ovakva studija o nekoj planeti poslije Zemlje.

Potvrda o spuštanju dočekana je oduševljenjem i slavljem u kontroli misije u Kaliforniji. Robot je poslao seriju informacija o svom spuštanju, prenio je Bi-Bi-Si.

Glavni administrator Nase DŽejms Bridenstin rekao je da je ovo "zadivljujući dan" i dodao da su čestitke stigle i od predsjednika Donalda Trampa.

"Insajt" se sada nalazi na velikoj ravnici Elisijum, nedaleko od planetarnog ekvatora. Nasa je ranije opisala ovo područje kao "najveći parking na Marsu".

Prva slika sa "crvene planete" stigla je u roku od nekoliko minuta i prikazala je okolinu robota punu prašine.

Robot je ušao u atmosferu Marsa krećući se brže od metka, a potom je usporio korištenjem toplotnog štita, padobrana i raketa.

Prvi zadatak "Insajta" je da raširi svoje solarne ploče, koje su bile sklopljene tokom spuštanja. Robot mora da počne da proizvodi energiju za svoje sisteme i da bi zagrijao opremu na temperaturi ispod nule.