latinica  ћирилица
27/11/2018 |  10:35 | Autor: sputniknews.com

Porošenko zahtijeva pooštravanje sankcija Rusiji

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je na svom nalogu na Tviteru pozvao na pooštravanje međunarodnih sankcija protiv Rusije nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, provociran akcijama ukrajinske mornarice.
Petro Porošenko (Foto: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service) - Foto: AP
Petro Porošenko (Foto: AP Photo/Mykhailo Markiv, Presidential Press Service)Foto: AP

“Neisprovocirana upotreba oružja protiv ukrajinskih brodova od strane Rusije, pritvaranje naših mornara ne može i neće ostati bez adekvatnog odgovora. Moramo se suprotstaviti ruskoj agresiji, uključujući značajno pooštravanje sankcija“, napisao je Porošenko na engleskom.

​Porošenko je takođe zahvalio državama koje su odbile da usvoje ruski prijedlog dnevnog reda i ubace raspravu o situaciji u Kerčkom moreuzu na zasijedanje Savjeta bezbjednosti UN. Podsećamo, sedam članova SB glasalo je protiv, četiri člana glasalo je za, a isto toliko bilo je uzdržano.

U nedjelju su tri broda ukrajinske ratne mornarice, “Berdjansk“, “Nikopolj“ i “Јani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presjekli državnu granicu Rusije. Brodovi su u ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne reagujući na legalne zahtjeve ruskih ratnih brodova i čamaca koji su ih pratili da se odmah zaustave.