latinica  ћирилица
01/12/2018 |  10:31 ⇒ 19:30 | Autor: Agencije

Pariz: Ponovo nemiri, uhapšeno 170 ljudi (FOTO/VIDEO)

Francuska policija ispalila je suzavac na demonstrante u žutim prslucima kada su pokušali da probiju kordon na Šanzelizeu u Parizu.
Francuska - Nemiri (Foto:sputnik) -
Francuska - Nemiri (Foto:sputnik)

Policija je saopštila da je uhapšeno 170 osoba, a da je povrijeđeno 65 lica. Dopisnik ruske medijske kuće "Raša tudej" Lukas Leger pogođen je gumenim metkom koji je ispalila francuska policija.

Francuske vlasti angažovale su više hiljada policajaca za praćenje novih protesta u Parizu zbog povećanja cijena goriva. 

Duže od dvije sedmice demonstranti obučeni u žute prsluke blokiraju puteve širom Francuske zbog povećanja cijena goriva.

"Zabrinuti smo da će se manje grupe izgrednika koji nisu povezani sa žutim prslucima ubaciti među demonstrante radi izazivanja sukoba sa bezbjednosnim snagama. Usljed jakih mjera obezbjeđenja na Šanzelizeu postoji strahovanje da će nasilnici otići u neki drugi dio grada", rekao je zvaničnik policijskog sindikata "Alternativ polis" Denis Žakob.

Radnici gradskih službi postavili su juče metalne ograde i drvenu zaštitu na izloge restorana i butika duž Šanzelizea. Najpoznatija avenija u Parizu biće blokirana za saobraćaj.

Širom Pariza za danas su zvanično zakazana tri protesta, uključujući i žute prsluke. Sindikati protestuju zbog nezaposlenosti, a druge demonstracije su zakazane i protiv rasizma.