latinica  ћирилица
01/12/2018 |  14:11 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Od januara poskupljuje voda u Prijedoru?

Nakon novogodišnjih praznika potrošači u Prijedoru, sve je izvjesnije, kubik vode plaćaće skuplje.

Gradsko komunalno preduzeće lokalnom parlamentu predložiće odluku o izjednačavanju cijena, a u januaru će podnijeti i zahtjev za njenu promjenu. Slično bi se moglo dogoditi i u Banjaluci, mada se o tome, bar formalno, još ne razmišlja. Dok potrošači u ova dva grada očekuju novi udar na džep, oni u Bijeljini prema izdvajanjima za tamošnji vodovod, apsolutni su rekorderi.

U lokalnim vodovodima kraj godine vrijeme je za svođenje računa. Promjene u cijenama u većini lokalnih zajednica ne bi trebalo da bude. U Prijedoru ipak hoće i to zbog izjednačavanja cijene za potrošača, sa onom za budžetske korisnike i zanatski sektor, a koja iznosi 2,08 odnosno 2,75.

- S obzirom da su velike razlike trenutno između cijena između kategorija potrošača ićemo blagom korekcijom u naredne četiri godine, da ona u 2022. bude potpuno izjednačena, rekla je Aleksandra Pašalić, izvršna direktorka za ekonomske poslove a.d. Vodovod Prijedor.

Čak i nakon rasta, iznos koji će Prijedorčani izdvajati za vodovod i kanalizaciju teško će biti veći od onog koji za istu uslugu izdvajaju građani Bijeljine. 3,09 po metru kubnom već dugo im je veliki trošak.

Ukupna cijena po kubnom metru za vodovod i kanalizaciju koju potrošači, zajedno sa nametima, ali bez onog za mjerno mjesto, izdvajaju u Srpskoj razlikuje se od grada do grada. U Bijeljini je tako najviša, u Šipovu najniža – 0,58 pfeninga. U Zvorniku je približna prosjeku.

- To je jedna konvertibilna marka po metru kubnom i nemamo nikakvih problema sa tim za sada, istakao je Јovan Tomić, direktor a.d. Vodovod i komunalije Zvornik.

Ipak, kada je riječ o velikim gradovima, čak i u poređenju sa onima u regiji nameti za vodovod i kanalizaciju u najvećem gradu Srpske su najniži. Koliko dugo će tako ostati – to bi se moglo znati nakon što lokalni vodovod sravni račune i izračuna iznos troškova povećanih usljed preuzimanja seoskih vodovoda i kredita za njihovu izgradnju. Prema svemu sudeći, ovu godinu završiće u plusu, ali naredna je upitna.

- Treba naći neki način kako to sad svi da održavamo, da li povećanjem prihoda ili iz pomoći Grada. U svakom slučaju se mora razmišljati o nekoj varijanti, smatra Zoran Popović, v.d. direktora a.d. Vodovod Banjaluka

Koja će tačno varijanta biti odlučiće zajedno sa gradskom skupštinom. Na njihovu adresu, prijedlog o povećanju još nije upućen. Ukoliko povećanje cijene i bude opcija, o njemu će se, najvjerovatnije, raspravljati tek nakon novogodišnjih praznika.