latinica  ћирилица
05/12/2018 |  20:28 ⇒ 06/12/2018 | 07:57 | Autor: RTRS

Projekat autoputa Banjaluka-Prijedor sve bliže realizaciji

Nakon što je kineski investitor uplatio koncesionu naknadu za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, ispunjeni su uslovi za potpisivanje Ugovora o koncesiji za izgradnju 42 kilometra prve dionice, od Banjaluke do Prijedora. Novac od naknade biće raspoređen u republički i budžete lokalnih zajednica obuhvaćenih projektom.

Novac za koncesiju uplaćen je dva mjeseca, nakon parafiranja Ugovora sa kineskom kompanijom. Riječ je o gotovo četiri i po miliona evra, što je 1,5 odsto od vrijednosti investicije.

"Uplatom jednokratne koncesione naknade od strane koncesionara, stekli su se svi uslovi za potpisivanje Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad (prva faza Banjaluka-Prijedor). U narednim danima biće definisan i termin potpisivanja ugovora", navode u Ministarsvu saobraćaja i veza Srpske.

Nakon što ugovor bude potpisan, a koncesionar pribavi tehničku dokumentaciju, počeće eksproprijacija zemljišta. Koštaće oko milion KM po kilometru autoputa, i trajaće dvije godine, poslije čega će početi radovi.

Korist od uplate koncesione naknade za izgradnju autoputa imaće i lokalne zajednice obuhvaćene projektom.

Prema Zakonu o koncesijama Republike Srpske, 70 odsto sredstava biće uplaćeno na račun jedinica lokalne samouprave obuhvaćenih ovim projektom, dok će 30 odsto sredstava biti preusmjereno u budžet Republike Srpske.

Ovaj novac namjenski će biti utrošen u rekonstrukciju primarnih infrastrukturnih objekata, puteva, vodovoda i toplovoda, a dio sredstava i za otvaranje radnih mjesta i zaštitu životne sredine.

Izvjesna izgradnja autoputa obradovala je vozače. Goran Dakić gotovo svakodnevno automobilom iz Prijedora putuje za Banjaluku. Autoput će mu uštedjeti vrijeme i pružiti dodatnu sigurnost u saobraćaju.

"Dovoljno je da naiđete na nekog početnika vozača ili kamion, napravi se kolona, i vama treba umjesto pola sata ili 45 minuta, najmanje sat vremena, pa će autoput sigurno značiti mnogo", kaže Dakić.

Veliku korist imaće i Služba hitne pomoći. Relaciju Prijedor-Banjaluka svakodnevno prelaze i do deset puta. Svaki ušteđen minut, za nekog će značiti život.

"Naš osnovni zadatak je što brže i što bezbjednije prevesti naše pacijente koji su često životno ugroženi. Naravno da će nam to značiti, da što brže i što bezbjednije dođemo do određene lokacije", rekao je Milomir Ratković, šef Odsjeka transporta u ЈZU "Dr Mladen Stojanović" Prijedor.

Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor.

Tokom ovog perioda, Srpska će koncesionaru, za raspoloživost autoputa, plaćati 32 i po miliona evra godišnje naknade, a kako je planirano, taj će novac biti obezbijeđen od putarine.