latinica  ћирилица
06/12/2018 |  09:17 ⇒ 11:32 | Autor: RTRS

Brazil: Žena rodila nakon transplantacije materice s mrtvog donora (VIDEO)

Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantirana materica od preminule donorke.

Kako javlja Gardijan, ovo je prvi takav uspješan zahvat.

Ljekari su ranije u zemljama poput Švedske i SAD uspješno transplantirali materice od živih donora, a nakon tih transplantacija žene su rađale djecu.

Značajan napredak

Kako piše Gardijan, u ovom slučaju stručnjaci kažu da je riječ o značajnom napretku, jer je prvi put rođeno dijete nakon što je transplantirana maternica od preminule donorke.

Ljekar koji vodi ovo istraživanje objasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

"Kod preminulog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po donora. Osim toga, manji su i troškovi jer nema hospitalizacije, a ni veoma duge operacije donora", poručio je doktor Dani Ejzenberg sa Univerziteta u Sao Paulu, koji vodi ovo istraživanje.

Ejzenberg je rekao da je i sam pronalazak živih donora veoma težak i logistički izazovan.

Materica uklonjena nakon rođenja djeteta

Gardijan javlja i kako ovo nije prva transplantacija materice s preminulog na živog donora, ali napominju kako je ovo prvi slučaj u kojemu je nakon transplantacije s preminulog donora rođeno dijete. Tim ljekara  rekao je da je rođena djevojčica koja je zdrava i koja se normalno razvija.

Materica je transplantirana iz tijela žene koja je preminula od izljeva krvi u mozak. Imala je 45 godina i do tada je rodila troje djece. Primalac organa bila je 32-godišnja žena koja je rođena bez materice, prenosi Indeks.hr. Ona je već mjesec dana nakon transplantacije dobila prvu menstruaciju, a nakon sedam mjeseci došlo je do umjetne oplodnje. Trudnoća je prošla normalno, a dijete je rođeno carskim rezom.

Nakon rođenja djeteta, materica je uklonjena iz tijela žene kojoj je donirana u istom zahvatu u kojemu je dijete rođeno carskim rezom. Ljekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da tijelo ne bi odbacilo transplantirani organ.