latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:10 ⇒ 21:43 | Autor: SRNA

Slijedi formiranje Vlade Srpske

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da slijedi formiranje vlade Srpske u skladu sa ustavnim i zakonskim procedurama i da zna koje političke partije će biti zastupljene u njoj, ali nije precizirala o kojim strankama je riječ.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Ne pravimo nikakve koalicije koje podrazumijevaju jedan nivo sa drugim nivoom vlasti. Tamo gdje se legitimišu strukture koje treba da čine vlast će i činiti vlast", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila na negativna iskustva u proteklom periodu kada je jedna politička struktura iz Srpske činila vlast u entitetu, a druga na nivou BiH.

"Kada govorim da treba da postoji vertikala, onda mislim na one koji dolaze iz Republike Srpske i predstavljeni su na nivou BiH. Prema tome, nema tu nikakvog uslovljavanja, formula niti dogovora te vrste", naglasila je Cvijanovićeva.

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je da ova stranka ni sa kim ne vodi razgovore o koalicionoj saradnji na nivou BiH, odnosno da je to već završila sa HDZ-om

On je dodao da nije razgovarao sa predstavnicima SDA i SDP-a niti neke druge političke partije.

"Obavijestili su me da na nivou Federacije BiH postoje određeni dogovori koji konstituišu neke većine. Nemam ništa protiv. Imate situaciju da SDP govori da ima nekih 15 poslanika i da blok SDA i HDZ imaju 14, sa naših devet i jedna i druga grupacija može da konstituiše Predstavnički dom, odnosno Kolegijum", rekao je Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je poručio da predstavnici Srpske prihvataju svakog legitimnog predstavnika sa drugih nivoa.

"Oni koji hoće da glasaju i podrže našeg i mi ćemo njihovog podržati i to je ta priča, nema nikakvog usmenog i pismenog dogovora sa SDA", istakao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska izabrala i delegaciju za Dom naroda i da je spremna za konstituisanje Doma naroda.