latinica  ћирилица
06/12/2018 |  13:43 | Autor: SRNA

Rajčević: Srpska ima sve preduslove da postane lider u regionu u oblasti informacionih tehnologija

Regionalna konferencija "Preduzetništvo i digitalna pismenost mladih Srbije, Crne Gore i BiH", u čijem radu učestvuju i predstavnici Republike Srpske, danas je počela u Beogradu.
Srđan Rajčević - Foto: SRNA
Srđan RajčevićFoto: SRNA

Cilj skupa je afirmacija i edukacija mladih motivisanjem i podizanjem njihove digitalne kompetencije i preduzetničkog duh, kao i sagledavanje mogućnosti za saradnju i razmjenu iskustava i znanja.

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je novinarima da Srpska ima sve preduslove da postane lider u regionu u oblasti informacionih tehnologija.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj u toku reorganizacija administrativnog aparata i da i to "pokazuje političku intenciju da se Republika Srpska više strateški usmjeri na priču o digitalizaciji i o razvoju informacionih tehnologija".

 

"S tim je spojivo i visoko obrazovanje. Informaciono društvo i visoko obrazovanje i naučno-istraživačka djelatnost su jedna stručna cjelina kojoj će Republika Srpska posvetiti veću pažnju i zaista je vidljivo da to postaje strateška opredijeljenost Vlade Srpske da preduzme veće korake i značajne iskorake o tom pitanju", rekao je Rajčević.

Govoreći o konferenciji, on je istakao da su ovakvi skupovi dobra prilika da se vidi dokle je stigao proces digitalizacije kompletnog regiona.

"Јedan od bitnih procesa digitalizacije društva jeste digitalna pismenost mladih i mi moramo voditi računa o toj populaciji s obzirom na sve ove negativne trendove i ono što je sada aktuelno, a ima negativnu konotaciju", rekao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, jedan od izlaza iz takve situacije jeste povećanje digitalne pismenosti mladih kako bi mogli da budu osposobljeni za sve izazove u budućnosti.

Rajčević je napomenuo da je i tržište rada sada u fazi zahtjeva za povećanom digitalnom pismenošću.

"To je jedan od bitnih preduslova kako bismo mogli da osposobimo mladu populaciju da nađe svoje mjesto na globalnom digitalnom tržištu rada", rekao je on.

Ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, kao i predstavnici resornih ministarstava i organizacija iz Srbije i Crne Gore naglasili su značaj povećanja digitalne pismenosti mladih za širenje preduzetničkog duha.

Organizator konferencije je nevladina organizacija Centar za tranziciju i ljudska prava "Spektar", a pokrovitelj Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.