latinica  ћирилица
06/12/2018 |  15:33 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Inovacije u Prijedoru: Lego roboti u rukama učenika

Međunarodno takmičenje u programiranju lego robota u Prijedoru okupilo je učenike srednjih i osnovnih škola iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH. Vrijednost projekta je 43.000 KM, a održan je i mini-sajam inovacija i edukativni kamp za učenike i profesore.

Kreativnost i razvoj programerskih vještina ogleda se kroz takmičenja u tehnološkim inovacijama. Predstavljanje na takmičenjima u ovom zanimanju budućnosti - ima poseban značaj za učenike.

- Takmičenje nije previše zahtjevno, više ima kreativni karakter. To svakako doprinosi kreativnosti učenika i razvoju same kreativnosti - ističe Ognjen Lazić, tehničar mehatronike iz Teslića.

Samostalno usavršavanje, timski rad, preciznost, razvijanje preduzetničkog duha i kritičkog odnosa prema radu – cilj je ovog takmičenja.

- Ono što je osnovni cilj ovog projekta je upravo da se mladim ljudima omogući da oni i dalje razvijaju svoje kompetencije upravo u ovom području nauke i obrazovanja - priča Milena Gnjatović Simatović, program menadžer Agencije za ekonomski razvoj grada “Preda-Prijedor”.
U gradskoj upravi ističu veliko zadovonjstvo cijelim projektom koji su i oni podržali.

- To su  već cifre, skoro milion maraka uloženih u opremanje kabineta i radionica, i zaista djeluje veoma imresivno sve. Vidite djecu koja imaju priliku da uče na najsavremenijim tehnologijama - napominje Mišo Reljić, savjetnik gradonačelnika Grada Prijedora.  

Ovogodišnja manifestacija je treća koja se organizuje u Prijedoru u okviru projekta “Počinje novo doba ”.