latinica  ћирилица
06/12/2018 |  16:42 | Autor: TANЈUG

Gadafijev sin zatražio podršku od Rusije za rješenje krize

Sin nekadašnjeg libijskog vođe Muamera Gadafija, Sejf el Islam Gadafi, pozvao je Rusiju da podrži plan za razrješenje libijskog pitanja, izvijestila je TV "El Arabija".
Sejf el Islam Gadafi   (Foto:http://cctv-africa.com) -
Sejf el Islam Gadafi (Foto:http://cctv-africa.com)

Tas prenosi da je televizija objavila izvještaj pozivajući se na navode izaslanika Sejfa el Islama koji je prošle nedjelje posjetio Rusiju predvodeći delegaciju iz Libije.

Agencija napominje da u Libiji trenutno postoje dvije vlade. Vlada nacionalnog jedinstva, na čijem čelu je Fajel el Saraj i čije sjedište je u Tripoliju, a kabinet druge vlade nalazi se na istoku zemlje i uživa podršku Nacionalne armije Libije, koju predvodi maršal Halifa Haftar.

Te dvije strane do sada nisu uspjele da postignu politički dogovor za razrješenje krize, navodi agencija.

Članovi libijske delegacije održali su sastanke sa ruskim zvaničnicima, među kojima sa zamjenikom ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovom, i razgovarali o situaciji u Libiji i načinima za razrješenje krize i razjašnjenje pozicije Sejfa el Islama.

Prema riječima njegovog izaslanika, sin bivšeg lidera Libije vjeruje da su za prevazilaženje krize neophodni dijalog o nacionalnom pomirenju koji uključuje sve zaraćene strane i transparentni izbori.

Sejf el Islam Gadafi nije se pojavio u javnosti otkako je pušten iz zatvora u junu 2017. godine, napominje agencija.