latinica  ћирилица
06/12/2018 |  17:45 ⇒ 18:11 | Autor: SRNA

Vilić: Čuo sam da je vojnike ubio Nedžad Herenda

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, bivši pripadnik te jedinice Mirsad Vilić rekao je danas da je tek poslije dva-tri mjeseca čuo za ubistvo vojnika i da ih je likvidirao Nedžad Herenda.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH rekao je pred Sudom BiH da nije bio očevidac tog događaja, navodeći da je veoma rijetko boravio u Domu policije jer skoro nikada nije bio u Sarajevu sa specijalcima.

- I u tom periodu bio sam na zadatku, a poslije nekog vremena, među pripadnicima jedinice kružile su priče da je Herenda ubio zarobljene vojnike u blizini Doma policije. Mi se za to nismo interesovali i ulazili u detalje, a nismo bili obavezni da se bavimo tim stvarima - rekao je Vilić.

On je naveo i da se pričalo da je Dragan Vikić rekao da kod njih nema mjesta za zarobljenike i da se predaju Centru službi bezbjednosti.

Vilić je tvrdio da nikada nije vidio ni upoznao Јuku Prazinu koji je "imao svoju jedinicu koja se nije uklapala u viziju o profesionalizmu i čuvanju građana", te da Dragan Vikić nije dozvolio njihovo prisustvo u blizini Doma policije.

On tvrdi da Prazina i Herenda nikada nisu bili pripadnici Specijalne jedinice, kao i da "to nije mogao biti niko ako je imao i najmanju mrlju iz prošlosti".

Bivši pripadnik Specijalne policije Latif Kabaš rekao je da je za ubistvo zarobljenih vojnika čuo sutradan, kada je neko pričao "da je juče neko ubijen".

- Tog dana sam bio u Domu policije i kada sam htio da izađem napolje, neko mi je rekao da ne izlazim. Dešavalo se i ranije da nam pretpostavljeni, zbog granatiranja, zabrane izlaske, pa mi nije bilo čudno što nisam mogao izaći. Ujutro sam čuo da su neki vojnici ubijeni dolje u parku - ispričao je Kabaš.

Svjedok je rekao da ga nije interesovalo ko je ubijen i da ni danas to ne zna, te naglasio da Specijalna jedinica sa tim ubistvom nema nikakve veze.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar.