X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:28 | Izvor: SRNA

Čije su gusle – inicijativa Albanije u UNESKO

Nakon što je UNESKO odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovečanstva kao dio kulturnog nasljeđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i, kako se navodi, nekih drugih zemalja, podnijeli su toj organizaciji zajednički zahtjev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj instrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi, piše “Koha“.
Gusle - Foto: RTRS
GusleFoto: RTRS

Deklaraciju je u ime svih zemalja predstavio albanski ambasador pri UNESKO, Ferit Hodža.

Snimak kojim se pjevanje uz gusle predstavlja kao dio kulturnog nasljeđa Srbije Albanci tvrde, piše prištinski dnevnik Koha, da su gusle njihov tradicionalni instrument i oni ga zovu lauta.

Tvrdi se da su Albanija i tzv. država Kosovo još prije nekoliko godina pokušale da ovaj muzički instrument registruju u UNESKO kao baštinu svog kulturnog nasljeđa, ali je taj zahtjev odbijen jer Priština nije član UNESKO.

“Ovaj stari muzički instrument rasprostranjen je širom dinarske oblasti, od Slovenije do Albanije i dalje, od Rumunije, Bugarske, ali i Makedonije, Hrvatske, BiH. To je albanska lauta. Ali slične pjesme pevaju i Sloveni sa instrumentom koji se zove gusle", navodi portal.

Dodaje se da Crnogorci taj instrument kao Srbi nazivaju gusle. Navode i da lautu, za Albance, i gusle za Srbe i Crnogorce, koriste u Rusiji, Češkoj, ali i u arapskim zemljama.

Za Rumune su gusle isto lauta, kao za Albance.

“Kome pripada ovaj instrument, vizantijskoj ili arapskoj kulturi? Albansko Ministarstvo kulture kaže da je u kontaktu sa crnogorskim, kako bi se i druge zemlje jugoistočne Evrope uključile u donošenje konsenzusa. Zajednički zahtjev ambasadora Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je zato upućen UNESKO", piše prištinski dnevnik u onlajn izdanju.