latinica  ћирилица
09/12/2018 |  08:37 | Autor: SRNA

Protest opozicije u Podgorici

Crnogorski opozicioni Demokratski front danas će pred zgradom Skupštine Crne Gore u Podgorici organizovati protest zbog hapšenja jednog od lidera DF-a Nebojše Medojevića i najave hapšenja Milana Kneževića.
Podgorica - Foto: RTS
PodgoricaFoto: RTS

Iz DF-a su pozvali građane Crne Gore da prisustvom podrže protest "Sloboda", ističući da to nije skup podrške bilo kojoj partiji, već odbrana Ustava i slobode.

"Ova nezapamćena policijska samovolja, koja se drznula da narodne poslanike otima i hapsi, predstavlja kap koja je prelila čašu. Ako pustimo da osiljena policijska čizma pregazi Ustav i razvali vrata Skupštine, postaćemo policijska zemlja u kojoj niko nije zaštićen i slobodan", navodi se u pozivu na protest.

Iz DF-a najavljuju da će na skupu biti podijeljeni žuti prsluci "kao jasna simbolika narodnog otpora vlasti koji dolazi sa ulica Francuske".

Lider DF-a Andrija Mandić pozvao je građane da masovnim okupljanjem pošalju poruku da su hrabri i spremni da brane ideju slobode u Crnoj Gori.

Mandić je pozvao i sve poslanike koji se predstavljaju kao opozicija, kao i vlasnike medija, urednike i novinare, te predstavnike nevladinog sektora da se priključe protestu i saopšte svoje stavove.

Nakon hapšenja Nebojše Medojevića 29. novembra, u Podgorici je do sada održano pet protestnih okupljanja.

Mandić je naveo da su svake večeri imali podršku predstavnika Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore, te je dodao da ga je zvao i predsjednik SNP-a koji želi da učestvuje na skupu.

On je ocijenio da je "ovo momenat kad postoji dovoljno potencijala da se svi u Crnoj Gori objedine".

Protest će biti održan u 18.00 časova, a za zainteresovane organizovan je prevoz iz svih gradova Crne Gore.

DF je ranije najavio da će se ova protestna okupljanja održavati svaki dan, počev od sutra do naredne subote, 15. decembra. Svi protesti su prijavljeni policiji koja je najavila da će ova okupljanja snimati.

Član Predsjedništva DF-a Predrag Bulatović rekao je da cilj protesta nije da izvrše državni udar već da politički natjeraju Vladu da podnese ostavku.

"Nakon toga ćemo forimrati novu vladu sa novim izbornim zakonodavstvom", objasnio je Bulatović.