latinica  ћирилица
09/12/2018 |  08:45 ⇒ 08:56 | Autor: Večernje novosti

Srpska roba u albanskim radnjama

U većini albanskih radnji na Kosovu i Metohiji ima robe iz centralne Srbije, uprkos tome što su već tri nedjelje na snazi takse od 100 odsto na te proizvode, pišu beogradske Večernje novosti.
Priština- u prodavnicama roba iz Srbije - Foto: SRNA
Priština- u prodavnicama roba iz SrbijeFoto: SRNA

List navodi da na rafovima u tržnim centrima u Prištini, Kosovu Polju, Ajvaliji, Lipljanu, Podujevu, južnom dijelu Kosovske Mitrovice, ali i u metohijskim sredinama ima brašna, šećera, ulja, slatkiša, sokova, flaširane vode, Plazma keksa, ali i kozmetičkih i higijenskih sredstava.

Prema navodima novina, samo su zalihe mlijeka i mliječnih proizvoda na izmaku.

Sagovornici lista albanske nacionalnosti kažu da nije isključeno da su vlasnici većih tržnih centara unaprijed znali da će biti uvedene drastične takse.

"Danima uoči uvođenja dodatnog poreza bilo je pojačano dopremanje robe iz centralne Srbije", rekao je Albanac iz Јužne Mitrovice, koji je dodao da su cijene robe iste kao i ranije.

U većini radnji uglavnom je poskupilo brašno koje je stizalo mahom iz Vojvodine, a neznatno su poskupile i druge osnovne namirnice.

List piše da su i Albanci i Srbi su saglasni da odluka Prištine o taksama najviše pogađa same građane.

Da su jednostranim mjerama Prištine pogođeni i albanski privrednici, potvrđuje podatak da je jedna od većih albanskih firmi iz okoline Vučitrna, obustavila proizvodnju zbog nedostatka gasa, koji je isporučivala pančevačka rafinerija.