latinica  ћирилица
09/12/2018 |  09:19 ⇒ 10:31 | Autor: B92

Sunovrat kripto-valute na 13 dolara

Cjelokupna kripto-zajednica posmatrala je u strahu kada je cijena etereuma za trenutak, na Coinbase Pro (ranije poznata kao GDAX) pala sa skoro 100 na 13 dolara.
Kripto valuta (Foto:EthereumPrice) -
Kripto valuta (Foto:EthereumPrice)

Incident se dogodio 6. decembra, a cijena novčića je i dalje ispod 100 dolara (89,32 dolara), 8. decembra.

Nakon toga, cijena etereuma, treće najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji nakon bitkoina i riplea, vratila se na prosječnu vrijednost trgovanja od oko 97 dolara. Zaista, bilo je potrebno samo trenutak prije nego što se njegova vrijednost popela sa 13 na 97 dolara.

Čini se da je anomalija isključivo uticala na cijenu etereuma na tržištima USDC Coinbase Proa. Za one koji nisu upoznati, USDC je kriptovaluta vezana za dolar, koju je izdao fintech Circle. Šokirani trgovci su odmah izašli na društvene mreže kako bi dijelili skrinšotove sa neobičnim kretanjem, a mnogi su ostali zapanjeni događajem. Hard Fork je od tada potvrdio da se to zaista dogodilo. Coinbase je odgovorio na pitanje na Tviteru, a mjenjačnica tvrdi da su njeni sistemi funkcionisali kako je planirano, bez neočekivanih ponašanja. Evo šta je rekla:

Međutim zaplet se usložnjava. Pod pretpostavkom da je neobična trgovačka aktivnost bila ručno postavljen nalog za prodaju (a ne trgovinska nepravilnost izazvana sistemskom greškom – ili bota), kako Coinbase tvrdi u svom odgovoru, moguće je da neočekivani pad cijene nije uzrokovan takozvanim fleš krašom. Naglo kretanje cijena - poput onog na Coinbase Prou – zaista bi moglo da bude pokrenuto postupcima trgovaca, rekli su za Hard Fork ljudi koji su upoznati s ovim pitanjem. To znači da je u potpunosti moguće da je neki nesretni korisnik napravio užasno lošu trgovinu - a tržište je brzo odgovorilo na to. Na primjer, potencijalni kupac etereuma je možda želio da izda nalog za kupovinu u vrijednosti od 13 dolara kako bi kupio digitalnu valutu na niskom nivou podrške, ali je slučajno ili greškom izdao nalog za prodaju za 13 dolara, objašnjava portal Koz Week. Kakav god da je slučaj, ovo je jedna veoma bizarna pojava, prenosi PC pres.