latinica  ћирилица
09/12/2018 |  10:19 ⇒ 10:24 | Autor: TANЈUG

Beriša: Ni Srbi, ni Albanci nemaju više djece za ratovanje

Predsjednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša poručuje Prištini da hitno ukine takse na proizvode iz Srbije, jer, kaže, ugrožavaju opstanak svih građana na Kosovu i Metohiji.
Demo Beriša (Foto:novosti.rs/ D. Dozet) -
Demo Beriša (Foto:novosti.rs/ D. Dozet)

- Kada je Priština izgubila bitku za ulazak u Interpol, odlučila se na nerazuman, nelogičan i neprirodan potez uvođenja taksa na proizvode iz Srbije - rekao je Demo Beriša.

Kako je naglasio, "ni Srbi, ni Albanci nemaju više djece za ratovanje, vrijeme je za pomirenje i uspostavljanje mira".

- Poručujem sunarodnicima na KiM da se prema Srbima, naročito prema onima koji žive u enklavama, ophode kao prema komšijama i da im pomognu i omoguće da normalno žive na svojim ognjištima - rekao je Demo.

On je dodao da su Albanci u Srbiji spremni da pomognu da se ostvari pomirenje između sprskog i albanskog naroda na KiM.

Matica Albanaca u Srbiji osnovana je 2014. godine sa željom da se Albanci identifikuju, okupe i da bez straha kažu ko su i šta su, koristeći prava koje svim građanima pruža Ustav Srbije.

U Srbiji u 140 opština živi 180.000 Albanaca. Samo tri opštine Preševske doline naseljava 70.000 žitelja albanske nacionalnosti. U Vojvodini ih ima 9.000.

- Mi smo vezani za ovaj prostor, porodično i ekonomski, djeca nam se ovde školuju - naglašava Beriša, i dodaje, da su nedavno imali i prvu generaciju od oko 120 Albanaca koji su se fakultetski obrazovali u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

- Naše udruženje uključeno je u mnoge humanitarne akcije, među kojima je i jedna koja nam je posebno značajna - svake godine domaćini smo srpskoj djeci iz Raniluga, u opštini Gnjilane, koji posjećuju Novi Sad. Time pručujemo da Srbi i Albanci mogu zajedno i skladno da žive - kaže Beriša.