latinica  ћирилица
09/12/2018 |  12:29 ⇒ 15:18 | Autor: RTRS

Fočake obradovao koncert klasične muzike

U Foči je održan koncert klasične muzike na kojem je nastupila pijanistikinja Marina Mikić iz Novog Sada i klarinetista Petar Kolevski iz Skoplja. Izveli su djela poznatih kompozitora klasične muzike, ali i modernih stvaralaca.

Marina Mikić na klaviru i klarinetista Petar Kolevski, fočanskoj publici izveli su poznata djela slavnih kompozitora Đuzepea Verdija i Kloda Debisija. Čule su se i kompozicije jednog od najpoznatijih autora novijeg vremena Astora Pjacole. Daroviti umjetnici, muzički pedagozi, ističu da klasična muzika svojom vrijednošću nadživljava "kulturno nevrijeme" i besparicu.

Marina Mikić je rekla da se izvođenjem klasične muzike "bore" protiv šunda, te da je i ovaj koncert prilog tom nastojanju.

Petar Kolevski smatra da i nadležni za kulturu svih država na ovom prostoru više učine na promociji klasične muzike.

Prvi put u posljednjih nekoliko decenija, publika u Foči ima priliku da sluša u duetu pijanistu i klarinetistu, objašnjavaju organizatori.

Vladimir Pantović, direktor Centra za kulturu i informisanje Foča, uvjeren je da je ovo samo prvo od gostovanja ovih umjetnika, te da će sličnih muzičkih događaja ubuduće biti još više.

Centar za kulturu i informisanje i Muzej "Stara Hercegovina" koncert su organizovali u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.