latinica  ћирилица
09/12/2018 |  14:09 ⇒ 20:01 | Autor: SRNA

PU Trebinje: Smanjen broj krivičnih djela

Policijska uprava Trebinje evidentirala je za 11 mjeseci ove godine 317 krivičnih djela, što je za 15 manje u odnosu na isti period prošle godine, rekla je portparolka ove uprave Јovana Cvijetić.
Policija Trebinje - Foto: RTRS
Policija TrebinjeFoto: RTRS

Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, 225 se odnosi na opšti kriminalitet, 17 na zloupotrebu opojnih droga, 50 na privredni kriminalitet, a 25 na bezbjednost javnog saobraćaja, navela je Cvijetićeva.

"Ono što je značajno jeste da je broj krivičnih djela koja spadaju u opšti kriminalitet manji za 44. Upravo ovakva djela direktno pogađaju građane, kao što su naprimjer imovinska krivična djela kojih je 85 manje u odnosu na uporedni period", rekla je ona.

Istakla je da je povećan broj evidentiranih krivičnih djela protiv života i tijela, ali da su sva rasvijetljena i dokumentovana.

Nadležnom tužilaštvu dostavljen je 41 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 49 lica.

"Do smanjenja broja ovih krivičnih djela došlo je zahvaljujući konstantnom sprovođenju planskih aktivnosti i pojačanom prisustvu policijskih službenika na ulicama kako grada Trebinja, tako i ostalih opština čija teritorija je u nadležnosti trebinjske Policijske uprave", rekla je Cvijetićeva.

Ukazala je da su aktivnosti, rad i trud policijskih službenika prepoznali i građani, na šta ukazuje i činjenica da broj krivičnih djela koja su prijavili građani, a kod kojih je izvršilac zatečen na licu mjesta, iznosi 58 i veći je za 12 u odnosu na 2017. godinu.

Cvijetićeva kaže da je za 11 mjeseci ove godine evidentirano 50 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, što predstvalja povećanje od 138 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Nadležnom tužilaštvu dostavljeno je 49 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 69 lica, a počinioci se otkrivaju zahvaljujući proaktivnom radu policije", rekla je Cvijetićeva.