latinica  ћирилица
09/12/2018 |  16:07 ⇒ 16:19 | Autor: SRNA

Na spisku za hapšenje sedmorica bivših komandanata tzv. OVK

Na prvom spisku pripadnika OVK osumnjičenih za ratne zločine, osim Rustema Mustafe, zvanog Remi, nalaze se imena još šest bivših komandanata ove terorističke organizacije, rekli su Srni izvori bliski istražiocima Specijalnog suda za zločine OVK.

Isti izvor navodi da su u pitanju bivši komandanti OVK i aktuelni visoki funkcioneri u prištinskim institucijama, te dodaje da se imena onih koji su pod istragom "drže u strogoj tajnosti".

Bivši komandant OVK za region Lab-Podujevo i nekadašnji poslanik kosovske skupštine Rustem Mustafa, koji je pozvan da pred Specijalnom sudom 14. januara da izjavu, kaže da će visoki oficiri OVK "izaći čista obraza iz procesa pred ovim sudom".

Mustafa je na svom "Fejsbuk" nalogu napisao da je "siguran da tokom rata na Kosovu pripadnici OVK nisu činili ratne zločine", i da je to "sugestivna propaganda stvorena o OVK koja će biti oborena".

Umjesto suđenja za ratne zločine, Mustafa od Specijalnog suda očekuje da svoju nadležnost proširi na ekonomski kriminal, koji je doveo do defunkcionalnosti vitalnih institucija na Kosovu".

Mustafa je jedan od više desetina bivših vođa OVK koji su, prema istragama istražilaca UNMIK-a i potom i specijalnog istražioca Klinta Vilijamsona, počinili ratni zločin.