latinica  ћирилица
09/12/2018 |  16:46 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

U selu Radići vrijedni i radni, ali i dalje neženje

Na samo četiri kilometra od Goražda nalazi se selo Radići koje je u otadžbinskom ratu srušeno do temelja. Prije 16 godina vratili su se i prvi mještani koji su obnovili svoja imanja, vrijedni i radni ali i dalje neženje.

Јedan od prvih povratnika je Milan Mutlak. Prije nešto više od decenije i po obnovio je svoje imanje i dugo je razmišljao čime će se baviti. Zasadio je maline i danas pod ovim voćem ima nekoliko dunuma, što mu kako kaže donosi solidne prihode.

Njegov prvi komšija i rođak Miljan Mutlak se po povratku na selo odlučio za uzgoj ovaca. Do prije nekoliko godina držao je 300 komada, a danas je svoje stado prepolovio. Zahvaljujući ovcama modernizovao je svoje imanje, kupio je sve mašine koje su mu potrebne na selu.

- Ovce je lako čuvati, to je dobar posao, ali i velika obaveza, mada je sada sve lakše uz mehanizaciju - priča Miljan.

Iako dobri domaćini ni jedan se do sada nije ženio, pa se zbog toga i šale na svoj račun. Kažu da je ženska ruka u kući mnogo bi im lakše bilo.

Kažu da nema veće tuge nego otići u tuđinu i patiti za rodnim krajem. Iz noći u noć sanjati rodno ognjište. Oni nisu dozvolili da njihovi Radići nestanu u korovu i prepuste se zaboravu.