latinica  ћирилица
09/12/2018 |  16:53 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Braća Kalaba iz Bastasa žive bez struje, vode i krova nad glavom

Braća Kalaba iz sela Bastasi kod Bosanskog Grahova za sebe kažu da su primjer kako se ljudska prava krše nad srpskim povratnicima u Livanjskom kantonu. Dvadeset tri godine mole nadležne za obnovu porušene kuće.

Devastirane i napuštene srpske kuće svjedoče o vremenu koje je stalo nakon rata u Kantonu 10.

Znaju to najbolje braća Kalaba iz Bastasa. Žive bez struje, vode i krova nad glavom. Kažu, mučna je njihova svakodnevica.

- Krov nad glavom, podnosili smo zahtjeve sve je bilo na obećanjima, do dan danas - priča Milovan Kalaba iz Bastasa, Bosansko Grahovo.

Brojne su adrese na kojima su tražili pomoć, od kantonalnog do federalnog nivoa. Za Kalabe ne vrijedi ni Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, ni pravo na život dostojan čovjeka.

- Najvjerovatnije da je kriva FBiH jer ne rade ništa ovdje, a kako tamo u Srpskoj svi ljudi imaju prava, bez obzira na naciju - kaže Žarko Kalaba.

U nesreći Milovana i Žarka rijetki su oni koji im pomažu da prebrode teške dane.

- I ja sam bio u ovoj fazi kada sam se vratio, 1999. godine ništa nisam imao, ali krenuo sam, pomoglo mi je da dođem do ovoga, tako i njima kada bi neko pomogao oni bi došli do rezultata - napominje Goran Rudić, selo Nuglašica, Bosansko Grahovo.

Za Milovana i Žarka očigledno pravde nema, kao ni za brojne Srbe u Livanjskom kantonu. Zaboravljeni od kantonalne i federalne vlasti jedina nada im je, kažu, pomoć iz Republike Srpske i Srbije. U to vjeruju i tome se nadaju.