latinica  ћирилица
09/12/2018 |  17:44 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

U spomen na poginule heroje; Јedno drvo za jednog ratnika

Koliko Srba je poginulo u prvom svjetskom ratu pokazuje podatak da je Srbiji trebalo pune četiri godine da za svakog stradalog zasadi po jedno stablo, u okviru projekta "jedno drvo za jednog ratnika", koji je završen na stogodišnjicu velikog rata. Posađeno je gotovo milion 300 hiljada stabala.

Njihove žrtve možda se nisu sjetili na svečanosti u Parizu, pa čak ni Srbija nema imena svih poginulih, ali ima broj. Za svakog od njih, na poprištima bitaka na kojim su stradali, zasađeno je po drvo.

Prvo na Ceru, a milion 247 hiljada 435 u Beogradu.

- Prošlo je sto godina, a mi ne znamo ni kako se zovu naši preci koji su dali živote. Ovo je divna akcija ministarstva pravde koja pokazuje kakva Srbija treba da bude - rekao je Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije.

Projekat je započet 2014. na 250 lokacija, a zanimljivo je da su čast precima kroz sadnju drveća odavali oni koji su se ogriješili o društvo. Naime, pošumljavanje je sprovelo 2.000 zatvorenika iz 21 ustanove širom Srbije.

Koliko je razmišljanje o ljudima i djelima bez kojih bi naša sadašnjost bila radikalno drugačija pomoglo resocijalizaciji zatvorenika teško je procijeniti, ali su zbog uticaja na očuvanje životne sredine itekako zahvalni u Srbijašumama.

- Јedino što nam ne služi na radost jesu velike žrtve, vrijeme koje je pred nama zahtijeva od nas da to sačuvamo - napominje Igor Braunovic, direktor ЈP "Srbijašume".

Zasađena površina iznosi sedam miliona kvadratnih metara. Srbija je možda organizovala akciju da bi pokazala da je zahvalnija, ali je definitvno postala i zelenija.