latinica  ћирилица
10/12/2018 |  08:24 ⇒ 11:15 | Autor: TANЈUG

Albanski mediji: Vučić imao tačne podatke o mjerama Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je tačne podatke kada je izjavio da će prištinske vlasti pokušati da uvedu još tri mjere protiv Srbije, piše Gazeta ekspres.
Aleksandar Vučić (Tanjug/Dimitrije Gol) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Tanjug/Dimitrije Gol)Foto: TANЈUG

Taj prištinski portal, pozivajući se na neimenovane izvore iz prištinskih institucija, navodi da se prva mjera vlade u Prištini odnosi na vozila sa srpskim registarskim tablicama, druga na robu stranih kompanija proizvedenu u Srbiji i treća na nepriznavanje dokumenata.

Prva mjera, navodi izvor Gazete, bila bi navodno uspostavljenje "reciprociteta" kada se radi o motornim vozilima. Prema toj mjeri, vlasnici motornih vozila sa srpskim registarskim tablicama bili bi prinuđeni da stave privremene tablice, kada budu na Kosovu i Metohiji.

Prema istim izvorima, druga mjera bi se odnosila na robu i značila bi zabranu ulaska robe stranih kompanija, proizvedenu u Srbiji, koje do sada nisu plaćale carinu od 100 odsto.

- Neki od glavnih brendova su nas obavijestili da na Kosovo neće biti isporučena roba iz fabrika u Srbiji, a da će iste proizvode dopremiti iz fabrika u Makedoniji, Mađarskoj i drugim zemljama EU - kaže isti izvor.

Kako se dodaje, treća mjera bila bi odluka prištinske vlade da ne priznaje srpska dokumenta koja se odnose na kvalitet proizvoda i slično.

Gazeta ekspres navodi da je Avni Arifi, savjetnik premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja, odbio da potvrdi te mjere, ali je rekao da vlada "ima strategiju da se suprotstavi Srbiji".