latinica  ћирилица
10/12/2018 |  10:58 | Autor: SRNA

Mitrović: U BiH se krše ljudska prava Srba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da se u BiH krše ljudska prava u pogledu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti i procesuiranja ratnih zločina nad Srbima.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

"Radi rješavanja ovog problema u narednom periodu trebalo bi izvršiti reformu Instituta za nestala lica BiH i pravosuđa u BiH", rekao je Mitrović povodom obilježavanja 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Mitrović je podsjetio da Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila godinama ukazuje na zastoj u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti u BiH.

"To se posebno odnosi na zastoj u ekshumacijama i identifikacijama posmrtnih ostataka nestalih Srba, pronalazak izmještenih srpskih grobnica, te procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima", zaključio je Mitrović.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra, na dan kada je potpisana Opšta deklaracija UN o ljudskim pravima 1948. godine i prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i bezbjednost bez ikakvih razlika.

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka.