latinica  ћирилица
10/12/2018 |  12:01 ⇒ 12:27 | Autor: RTRS

Ulica kišobrana u Bijeljini od marta 2019. godine

Čuveni kišobrani koji su još u avgustu trebalo da ukrase šetačku zonu u Bijeljini nisu postavljeni, iako je gradski parlament, na inicijativu odbornika SNSD-a, donio ovakvu odluku, a u budžetu planirano 10.000 KM za ove namjene. U Turističkoj organizaciji kažu da bi ovaj posao trebalo da bude završen u martu iduće godine, dijelom od sredstava prikupljenih od boravišne takse. Gdje je završio novac predviđen za ove namjene, pitaju iz opozicionih stranaka.

Inicijativa odbornika SNSD-a o postavljanju lebdećih kišobrana u šetačkoj zoni, pokrenuta krajem 2016. godine, prvobitno je odbačena. Nakon nekoliko mjeseci, ipak je prihvaćena, a dio sredstava za ovaj projekat obećali su i vlasnici lokala u Ulici Miloša Crnjanskog. U budžetu, namijenjenom za turističke sadržaje, prvobitno je bilo planirano 15.000 maraka za ulicu kišobrana, pa je suma smanjena za pet hiljada. Projekat je uradila Direkcija za izgradnju i razvoj grada i trebalo je da bude završen do gradske slave, 9. avgusta, ali nema ni kišobrana, a ni novca.

 -Imali smo rebalans budžeta, pa budžet za 2019. godinu i nigdje se ne spominju sredstva za tu namjenu. Pitam se samo gdje je završilo tih 10.000 KM, a kišobrana nema nijednog, koji se inače prodaju po cijeni od tri-četiri marke - istakla je Danijela Đukin, odbornica SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina.

Zašto projekat nije realizovan ne zna ni gradonačelnik koji je dao saglasnost za ovaj projekat. Rekao je da nije u toku, jer je to radilo Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, koji nisu bili voljni da daju izjavu.

- Čini mi se da je govoreno da je problematična desna strana, gdje su manji objekti, da je nestabilno da nije dovoljno jako što se tiče stabilnosti tih sajli koje će držati kišobrane i mislim da se to još uvijek ispituje da li je moguće da se napravi na tom mjestu - istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.  

U Turističkoj organizaciji, međutim, kažu da projekat nije sporan. Prema urađenom proračunu postavljanje kišobrana koštalo bi sa PDV-om 14.500 KM, a tzv. selfi znak grada skoro isto toliko. Za devet mjeseci prikupljeno je oko 70.000 KM od boravišne takse, pa će iz ovog prihoda namiriti sredstva koja nedostaju za ove projekte.

- Zbog rebalansa,zbog nekih finansijskih transakcija došlo je do zastoja i mi se nadamo da ćemo uraditi do kraja marta, da će zaživjeti taj projekat - poručio je Milivoje Era, iz Turističke organizacije grada Bijeljina.

Građani smatraju da bi drugi grad po veličini u Srpskoj, trebalo da ponudi mnogo više od ulice kišobrana bude, s obzirom na budžet od 55 miliona maraka.