latinica  ћирилица
10/12/2018 |  14:34 | Autor: SRNA

Đurić: Međunarodna zajednica da zaustavi Prištinu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Srbija prilično dobro informisana o različitim planovima koji se prave u Prištini, te da zbog toga apeluje na međunarodnu zajednicu, koja ima vojno, bezbjednosno i političko prisustvo na Kosmetu, da zaustavi Prištinu prije nego što bude kasno.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

"Znam da je to delovanje protiv mira i nešto što potkopava i budućnost Albanaca. Јa im ne bih savetovao da preuduzimaju te mere - savetovao bih im da se okrenu dijalogu i traženju rešenja", poručio je Đurić, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, sigurno je da Albanci mjerama koje su preduzeli i koje pripremaju, neće postići taj cilj već samo kontraefekat.

"Ako budu uvodili takve mere neće postati više država nego što jesu. One samo doprinose razgradnji njihovih institucija i položaja u međunarodnoj zajednici i uticaju na terenu. Mogu samo da se igraju i da prave predstave, ali to neće doprineti smirivanju situacije, niti ostvarivanju njihovih ciljeva", rekao je Đurić.

On je naglasio da upozorenje koje je iznio nije pretjerivanje, već izraz najdublje zabrinutosti i naveo da bi Kfor morao da spriječi formiranje vojske samoproglašenog Kosova.

"To mu je mandat, za to je i postavljen na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i podsjetio na Rezoluciju 1244, prema kojoj su NATO i Kfor obavezni da spriječe postojanje bilo kakvih naoružanih grupa na Kosmetu, a ne da 20 godina poslije sukoba stavljaju puške ekstremistima u ruke.

"Oni svakako ne žele da ih koriste za paradiranje 14. decembra, već sa njima imaju najgore planove", upozorio je Đurić i dodao da onaj ko naoružava ljude treba da zna da ne doprinosi njihovoj budućnosti.

Đurić je ponovio da Srbija želi mir i stabilnost i zahtjeva od Kfora, NATO-a i međunarodne zajednice da spriječe nasilje Prištine.

"Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već najavio, ako do toga dođe, Srbija će sa svojim paratnerima u međunarodnoj zajednici preduzimati dalje korake", zaključio je Đurić.