latinica  ћирилица
10/12/2018 |  14:40 ⇒ 11/12/2018 | 07:35 | Autor: SRNA

Sutra odluka o zahtjevu da se Medojeviću ukine zatvor

Vijeće Ustavnog suda Crne Gore odlučivaće sutra o prijedlozima za obustavu izvršenja rješenja sudova o zatvorskim kaznama za dvojicu poslanika Demokratskog fronta, do donošenja konačne odluke tog suda.
Nebojša Medojević - Foto: Screenshot/YouTube
Nebojša MedojevićFoto: Screenshot/YouTube

Advokati poslanika DF-a Nebojše Medojevića i Milana Kneževića podnijeli su prijedloge za obustavu izvršenja pojedinačnih akata Višeg suda, kojima je određena zatvorska kazna dvojici poslanika zbog odbijanja da svjedoče u postupcima koji se vode pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

Ustavni sud formirao je 5. decembra predmet po ustavnim žalbama advokata Miroja Јovanovića i Dušana Radosavljevića. Sudija izvjestilac biće Mevlida Muratović, a članovi sudije Miodrag Iličković i Budimir Šćepanović.

Raspravljaće se o prijedlozima sudija izvjestilaca. Ukoliko se ne postigne jednoglasnost, predmet se upućuje na plenarnu sjednicu svih sudija.

Advokati su, osim rješavanja spora da li je hapšenjem Medojevića povrijeđeno ustavno pravo, zatražili da Ustavni sud obustavi izvršenje kazne zatvora do okončanja rješavanja žalbe u meritumu.

Medojević je uhapšen 29. novembra nakon sjednice Skupštine Crne Gore po nalogu Višeg suda u Podgorici, iako mu prethodno nije skinut poslanički imunitet.

Njemu je određen zatvor do dva mjeseca nakon što je odbio da svjedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog toga što je tvrdio da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor budući, jer je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić primio mito od 100.000 evra.

Nakon toga Viši sud u Podgorici odredio je Medojeviću još dva mjeseca "stavljanja u zatvor" jer je odbio da svjedoči u predmetu formiranom povodom njegovih tvrdnji iz maja prošle godine da je Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Јedan od lidera DF-a Milan Knežević od 29. novembra nalazi se u zgradi Skupštine Crne Gore da ne bi bio uhapšen.

Njemu je određen pritvor jer je odbio da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da mu za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine.