latinica  ћирилица
10/12/2018 |  15:21 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Brčko: Završena rekonstrukcija Odjeljenja za ginekologiju

U Brčkom je zavrešna rekonstrukcija Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo.

Sredstva su obezbijeđena iz budžeta Distrikta, a iz Vlade najavljuju još ulaganja.Umjesto dosadašnje jedne neuslovne operacione sale, rekonstrukcijom prostora napravljene su dvije savremene sale od 50 kreveta, zamijenjeni su podovi, djelimično je nabavljena nova oprema, stolovi i lampe. Za sve to izdvojeno je oko 200 hiljada maraka. Ipak, službi Ginekologije nedostaje još opreme i ljekara specijalista.

- Dobili smo jednog specijalistu, sada još trebamo tri specijalizacije, potrebne su nam i babice, imamo ih sada, ali to su sve stare osobe 50 do 60 godina - kaže dr Slavko Nikić, šef Ginekoloogije i akušerstva.

Do sada se u Brčkom godišnje rađalo oko 800 beba, od kojih je više od 200 porodilja izvan Brčkog. Proširenjem prostora i osavremenjavanjem usluge, u Odjeljenju za zdravstvo očekuju još kvalitetniju uslugu na odjeljenju Ginekologije.

- Za očekivati je od menadžmenta i upravnih struktura sada na neki način da mobilišu ljude, pokrenu ljude, da bi osoblje bilo praktično što ljubaznije, što kvalitetnije u odnosu sa građanima - napominje dr Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdrastvo i ostale usluge.

Uslovi u kojima je ginekološka služba radila nisu bili primjereni potrebama građanstva, zbog čega je ovo ulaganje bilo neophodno, s obzirom da je izostala gradnja nove Ginekologije, ističe gradonačelnik Siniša Milić. Zato će ulaganja, kaže, biti nastavljena u novuu savremenu opremu i u nova zapošljavanja.

- Ono što nikako ne možemo zaboraviti, a to je ulaganje u kadrove, trudićemo se da i u ovoj godini izdvojimo značajna sredstva i da sve to dovedemo na pristojan nivo - ističe Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

Da bi sve besprijekorno funkcionisalo potrebno je još 250 hiljada maraka za nabavku novog ultra- zvuka, i dva aparata za anesteziju, kažu u Ginekologiji.