latinica  ћирилица
10/12/2018 |  19:06 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Prijevremeni izbori za devet opština u BiH 17. februara; Ko su kandidati?

Za 17. februar 2019. godine, Centralna izborna komisija BiH raspisala je prijevremene izbore za gradonačelnike Doboja i Trebinja, za načelnika Ribnika i šest opština u Federaciji BiH.

Dosadašnji prvi ljudi ovih lokalnih zajednica, na oktobarskim izborima osvojili su mandate u zakonodavnim tijelima, ili su se aktuelnih funkcija odrekli zbog preuzimanja novih dužnosti. Njihovi nasljednici već ulaze u izbornu trku.

Prihvatajući mandat poslanika u Predstavničkom domu BiH, Obren Petrović napustio je 14-ogodišnju lidersku poziciju u Doboju!

Kandidat za Petrovićevog nasljednika, ozvaničeno je, još aktuelni zamjenik ministra odbrane BiH, Boris Јerinić ispred liste "Zajedno za Doboj". Čvrsta podrška već mu stigla od SNSD-a. Izvjesna i od partija koje čine ubjedljivu većinu u lokalnom parlamentu.

- Tražićemo jedan širi konsenzus, jednu široku podršku što u ovom momentu nagovještava da će tako i biti - kaže Јerinić.

Ko će Јeriniću "na crtu" stati i da li će, trenutno je u domenu spekulacija.

Rasulo u dobojskom SDS-u, kulminiralo je raspuštanjem gradskog odbora sredinom novembra. Status kvo je i dalje! Iz PDP-a, koji je dio lokalne većine, tek sporadično najavljuju da bi, od stranačkih pulena neko mogao i da dobije status kandidata.

Sa opozicionim partijama situacija ništa bolja ni u Trebinju.

Razjedinjene skorašnje članice Saveza za pobjedu sada kandidaturu kao lopticu, jedna drugoj prebacuju!

PDP se "pravda" kako su posljednji,imali gradonačelnika – Slavka Vučurevića.

Oslabljenom SDS-u eventualno još jedan poraz, nikako ne ide u prilog. S druge strane, SNSD-ov kandidat za gradonačelnika, po svemu sudeći, biće aktuelni zamjenik Mirko Ćurić. Njemu je nakon preuzimanja dužnosti v.d. direktora Elektroprivrede Srpske, Luka Petrović "prepustio" gradonačelnička ovlašćenja i obaveze. Trebinjska uprava već je i novac rezervisala za prijevremene izbore .

- Što se tiče finansijskih sredstava oni su planirani u budžetu grada za provođenje prijevremenih izbora - navodi Željka Ružić, predsjednica GIK Trebinje.

Prijevremeni izbori lokalne zajednice koštaće od 25.000 do 80.000 maraka. Neophodni materijalni i tehnički resursi potrebni za CIK, zaostavština su oktobarskih izbora.

- Ugovori za prethodne izbore, obuhvatili su i eventualne dopunske radnje i količine koje su se mogle naručiti - kaže predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Početni rok izbornih aktivnosti – je utorak 11. decembar. Za podnošenje prijava CIK-u, političke partije i nezavisni kandidati na raspolaganju imaju sedam dana. Koalicije - 14!

A svi oni zajedno, prema Izbornom zakonu, imaće petnaest dana da se bore za naklonost birača. Koji se izbore – lokalnom zajednicom će upravljati dvije godine - do sljedećih lokalnih izbora.