latinica  ћирилица
10/12/2018 |  22:13 | Autor: TANЈUG

Makron: Manji porez penzionerima, minimalac veći 100 evra

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je gnjev u zemlji dubok i opravdan, ali da je nasilje nedopustivo, te da mir i red moraju da zavladaju "uz primjenu svih sredstava"
Emanuel Makron - Foto: RT
Emanuel MakronFoto: RT

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je javnosti da će smanjiti poreze za penzionere i povećati minimalnu zaradu za 100 evra mjesečno počev od januara 2019, ali da neće ponovo uvesti porez za bogataše.

U prvom obraćanju naciji otkako su protesti protiv poreza širom zemlje prerasli u nerede u Parizu, Makron je na televiziji saopštio da proglašava "vanredno ekonomsko i socijalno stanje" i da želi "Francusku koja može da dostojanstveno živi od svog rada", prenose francuski mediji.

"Odgovorićemo na ekonomske i socijalne preke potrebe snažnim mjerama, smanjujući poreze brže, držeći troškove pod kontrolom, ali ne zaokretima", rekao je Makron, prenosi Rojters.

Najavio je i da će ubrzati uvođenje poreskih olakšica za radnike s niskim primanjima, kao i da će ukinuti porez na isplatu za prekovremeni rad počev od 1. januara, nekoliko mjeseci ranije nego što je to prvobitno predviđeno.

Sve ove najavljene mjere zahtijevali su demonstranti u žutim prslucima koji su četiri nedjelje sve oštrije protestovali protiv Makrona, koga smatraju naklonjenim bogatima, primjećuje AP.

Makron je rekao i da će se sastati sa gradonačelnicima od regiona do regiona u cijeloj zemlji, "kako bi izgradio temelj novog nacionalnog ugovora", prenose francuski mediji.

Najavljuje i da će se baviti različitim pitanjima kao što je "ravnoteža fiskalnosti" i mjera radi suočavanja s klimatskim promjenama.

"Dobra rješenja će se pojaviti na terenu", istakao je.

Makron je izrazio i namjeru da preispita način na koji je država organizovana, kao i pitanje imigracije "kako bi se nacija saglasila o tome šta je njen duboki identitet".

"Nećemo nastaviti život, a da se ništa nije promijenilo. Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Moja jedina briga ste vi. Samo za vas se borim. Naša jedina bitka jeste bitka za Francusku. Živjela Republika, živjela Francuska", tim riječima je predsjednik završio obraćanje naciji, prvo otkako su "žuti prsluci" počeli proteste širom zemlje.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je gnjev u zemlji dubok i opravdan, ali da je nasilje nedopustivo, te da mir i red moraju da zavladaju "uz primjenu svih sredstava", a da za sebe vjeruje da može pronaći izlaz iz trenutnih problema.