latinica  ћирилица
11/12/2018 |  08:49 ⇒ 09:14 | Autor: SRNA

Јovanović: Srbi ne smiju da budu taoci Prištine

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Јovanović ocijenio je povodom situacije na Kosovu i Metohiji da Vlada Srbije i srpski narod ne smiju da budu taoci Prištine i da bi srpska diplomatija trebalo da zauzme provokativan stav, a ne samo da reaguje na ono što se dešava.
Živadin Јovanović (Foto: snipview.com) -
Živadin Јovanović (Foto: snipview.com)

Јovanović je preporučio diplomatiji Srbije da vodi "manje reaktivnu, a više aktivnu spoljnu politiku" koja bi trebalo da se zasniva na asimetričnim kontramjerama.

- Ne može Srbija svaki put, novim ustupcima, dokazivati da je privržena miru i bezbjednosti svoga naroda. Narod možemo zaštiti i diplomatskim akcijama i insistiranjem na odgovornosti onih koji su po međunarodnim ugovorima zaduženi da za to brinu - rekao je Јovanović za Sputnjik.

On je naglasio da se Rezolucija 1244 sistematski krši od kada je stupila na snagu i naglasio da će tako i da se nastavi.

- Naime, prije svega SAD, a i neke druge vodeće zemlje Zapada vidjele su taj dokument samo kao trenutak za prekid rata na Kosovu i Metohiji. Što se tiče njegovih principa i budućeg uređenja odnosa u ovom dijelu Evrope, oni ocjenjuju da odnosi kakvi su predviđeni Rezolucijom 1244 ne odgovaraju njihovim dugoročnim geopolitičkim interesima - rekao je Јovanović.

Prema njegovim riječima, Zapad nastoji svim silama i na sve moguće načine da raščisti ukupnu situaciju u regionu na taj način što će potčiniti Balkan svojoj volji i svojoj kontroli, a rezolucija za koju su svi glasali, uključujući SAD, stoji im kao neka prepreka.