latinica  ћирилица
11/12/2018 |  10:44 ⇒ 10:47 | Autor: SRNA

Čolak: Incko postao portparol bošnjačkih partija

Funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak upozorio je da bošnjačke političke stranke prilikom formiranja vlasti u Federaciji BiH insistiraju na primjeni popisa stanovništva iz 1991. godine, jer nastoje da ovladaju srpskim, hrvatskim i klubom ostalih u Parlamentu FBiH da bi izvršna vlast mogla biti formirana od bošnjačkih stranaka
Bariša Čolak - Foto: SRNA
Bariša ČolakFoto: SRNA

- To vidi i OHR i međunarodna zajednica, a visoki predstavnik /Valentin Incko/, kao i oni prije njega, ponavlja mantru i mišljenje bošnjačkih stranaka. Visoki predstavnik je postao njihov portparol - rekao je Čolak za Glas Srpske.

On kaže da nigdje ne postoji odredba kojom je precizirano da se popis iz 1991. godine primjenjuje na sastavljanje zakonodavne vlasti.

- Osim toga, postoje tolike odredbe u Izbornom zakonu, a i u Ustavu, da je mjerodavan posljednji popis. Kako je moguće doći do legitimnog zastupanja ako se primjenjuje nešto što je neprimjenjivo? - pita Čolak.

On je podsjetio da u nekim kantonima nema više od prijeratnih 90 odsto Srba, a najmanje u četiri, pet kantona nema više od 50 odsto Hrvata.

- Ne može se tu doći do adekvatne popune Doma naroda Parlamenta FBiH. Može na silu, naravno, ako će drugi te delegate birati i očigledno da se to želi - rekao je Čolak.

On je ponovio da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH narušen Dejtonski miriovni sporazum.