latinica  ћирилица
11/12/2018 |  11:21 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

Simić: Srbi neće dozvoliti da ih bilo ko ugnjetava

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da će Srbi na Kosmetu nastaviti sa mirnim i demokratskim protestima i neće dozvoliti da ih bilo ko ugnjetava i getoizira.
Kosovo protesti (Foto:rts) -
Kosovo protesti (Foto:rts)

- Pozivamo međunarodne predstavnike, kako one u Prištini tako i one u Briselu i svim ostalim mjestima, da umjesto praznih floskula i nekih anemičnih upozorenja najdirektinije pozovu Prištinu da prekine sa svim jednostranim potezima koji ugrožavaju opstanak Srba na ovim prostorima, ali i podrivaju dijalog u Briselu - rekao je Simić za RTS.

Kada je riječ o najavama forimiranja vojske samoproglašenog Kosova, Simić je istkao da je Srpska lista pokušavala da iskoristi pravne mehanizme koji postoje, jer je to pitanje koje krši sve međunarodne sporazume - Rezoluciju Savjeta bezbjednosti 1244 i Briselski sporazum, pa čak i ustav koji su Albanci na samoproglašenom Kosovu donijeli.

- Međutim, tu nema kraja. Vi više nemate pravnu sigurnost za Srbe na Kosmetu, a to se vidi kada govorimo o uhapšenim Srbima koji su prije nekoliko dana izvedeni pred sud u Prištini. Tu je prekršeno sijaset pravnih odredaba - pretpostavka nevinosti, određenje pritvora koje je odlukom Apelacionog suda ukinuto, a ljudi su i dalje u privtoru - naveo je Simić.

U vezi sa najavama Prištine da će uvesti nove mjere Srbiji, Simić je naglasio da će one, ako budu realizovane, najdirektinije ugroziti egzistenciju Srba na Kosmetu.

- U usijanim glavama u Prištini više ne možete ni da predvidite šta se mota i šta su sljedeći potezi koji će ugroziti bezbjednost svih na prostoru Kosmeta, a posebno Srbe - rekao je Simić.

Vlada samoproglašenog Kosova uvela je carinu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH. Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj najavio je da će danas, poslije sjednice Vlade, govoriti o mogućim novim mjerama protiv Srbije.