latinica  ћирилица
11/12/2018 |  12:30 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Kadrovska kombinatorika opstruiše početak rada zatvora u Ist. Sarajevu

Savjet ministara ni na sjednici zakazanoj za četvrtak, 13. decembra, prema najavljenom dnevnom redu, neće raspravljati o utvrđivanju datuma početka rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, kao ni o prestanku rada Јedinice za realizaciju Projekta izgradnje ovog zatvora zbog "kadrovske ukrštenice", saznaje SRNA u Ministarstvu pravde BiH.
Zatvor u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Zatvor u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Nakon sjednice Savjeta ministara koja je održana prošle sedmice, ministar pravde BiH Јosip Grubeša rekao je da odluka nije donesena "jer je potrebno definisati još neke detalje".

- Ministar pravde je povukao ovu tačku sa dnevnog reda zato što je /ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa/ Mirko Šarović počeo da pravi problem i opstruiše ovaj projekat insistiranjem da mu se kaže ko će biti vršilac dužnosti upravnika i da mu se daju neke dodatne informacije, dok se predsjedavajući Savjeta Denis Zvizdić nije izjašnjavao - rekao je izvor SRNA.

Prema istom izvoru, ukoliko Šarović ne bi ponovo kočio usvajanje ovih odluka, ministar pravde BiH bi mogao predložiti njihovo uvrštavanje u dnevni red na samoj sjednici kako bi se konačno riješilo pitanje početka rada zatvora.

- Ukoliko Šarović bude pravio dodatne probleme, Ministarstvo pravde ove dvije tačke neće stavljati na dnevni red. Grubeša je na službenom putu, tako da nije poznato da li se u vezi sa ovim pitanjem čuo sa Šarovićem - rekao je ovaj izvor.

U Ministarstvu pravde kažu da će tražiti i pomoć međunarodnih organizacija, ukoliko se ovaj problem ubrzo ne riješi.

SRNA nezvanično saznaje da ministar pravde želi da vršilac dužnosti upravnika bude iz reda hrvatskog naroda, dok se Šarović zalaže da to bude "njegov čovjek".

Nakon imenovanja, novi upravnik bi trebalo da raspiše konkurse i počne sa obukama za novo osoblje koje će da radi u zatvoru.

Grubeša je ranije izrazio nadu da će Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH početi sa radom 1. januara naredne godine.

Otvaranjem zatvora u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža, BiH će dobiti najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu, u odnosu na sve druge slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu.

Ovo će biti jedini zatvor na nivou BiH koji će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.