latinica  ћирилица
11/12/2018 |  13:09 | Autor: SRNA

BiH i dalje u vrhu svjetske liste zemalja najzagađenijih minama

Regionalni savjetnik za protivminsku akciju u sklopu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Kris Pol istakao je da u BiH postoji još mnogo izazova kada je riječ o ovim akcijama, jer je BiH i dalje u vrhu svjetske liste zemalja najzagađenijih minama, saopšteno je danas iz zvorničke Gradske uprave.
Zvornik - projekti - Foto: SRNA
Zvornik - projektiFoto: SRNA

"Pozitivno je da se uradilo puno od završetka rata do danas i da je postavljena jasna strategija kako se dalje nositi sa ovim problemom sa kojim se suočavaju mnoge države", rekao je Pol u Zvorniku, obilazeći realizovane radove sa koordinatorom za Program upozoravanja na opasnosti od mina u Crvenom krstu Republike Srpske Snežanom Kovač i predsjednikom zvorničkog Gradskog odbora Crvenog krsta Dejanom Galićem.

Pol, koji je po završetku Programa prošle sedmice posjetio Zvornik, istakao je da je iznenađen koliko je površine još zagađeno minama na području Zvornika, ali je izrazio zadovoljstvo preduzetim radovima i najavio da će MKCK nastaviti da pruža pomoć gradu Zvorniku i u narednom periodu.

On je podsjetio da Crveni krst Republike Srpske uz podršku MMCK radi u školama na upozoravanju na opasnost od mina i modelima sigurnijeg ponašanja u minski sumnjivim površinama, što doprinosi smanjenju žrtava.

"Osim rada sa djecom i ciljnim grupama odraslih, Crveni krst uz našu podršku postavlja ograde na minski sumnjivim površinama, znakove, bilborde sa mapama sumnjivog područja, a sve su to aktivnosti koje doprinose sigurnosti građana", naglasio je Pol.

Pol je rekao da Zvornik i dalje može da računa na pomoć u rješavanju ovog problema.

"Sve dok ima mina koje ugrožavaju, ne samo djecu, nego sve kategorije stanovništva, do tada će Crveni krst uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta raditi svoj zadatak kako bi se izbjegle nesreće", istakao je Pol.

Predsjednik zvorničkog Gradskog odbora Crvenog krsta Dejan Galić izrazio je zadovoljstvo što je Međunarodni komitet Crvenog krsta uvidio problem minske zagađenosti u Zvorniku i što je pružio finansijsku pomoć za realizaciju trogodišnjeg Programa upozoravanja na opasnosti od mina.

"Ovaj i slični projekti umnogome su doprinijeli da se umanji problem stradanja stanovništva u minskim poljima", rekao je Galić i dodao da je to posebno izraženo kod djece kojima je edukacije ove vrste jedina šansa da vide izgled minsko-eksplozivnog sredstva i da spoznaju način ponašanja i obaveze u takvim situacijama.

Galić je podsjetio da je problem minske zagađenosti na teritoriji Zvornika u dosadašnjem periodu prepolovljen i precizirao da je u proteklom periodu deminirano oko 1.200.000 metara kvadratnih zagađene površine, te da je još toliko ostalo.

U saopštenju se navodi da je na području grada Zvornika u protekle tri godine realizovan Program upozoravanja na opasnosti od mina, koji je obuhvatao i edukaciju učenika u svim zvorničkim osnovnim školama, kao i drugih ciljnih grupa.

U okviru ovog programa je trajnom minskom ogradom ograđena površina od 130.300 metara kvadratnih u mjesnoj zajednici Baljkovica, izvršena je rekonstrukcija i obnova trajne ograde na Mlađevcu dužine 1.150 metara, postavljeno je devet bilborda minske situacije, a i dva školska igrališta u mjesnim zajednicama Čelopek i Drinjača opremljena su spravama za djecu.

Sprovođenje ovog programa omogućili su Međunarodni komitet Crvenog krsta, Crveni krst Republike Srpske i grad Zvornik.