latinica  ћирилица
11/12/2018 |  14:45 | Autor: SRNA

Nema saglasnosti na žalbe Medojevića i Kneževića, odluka sutra

Vijeća Ustavnog suda nisu danas postigla saglasnost o prijedlozima za obustavu izvršenja rješenja sudova kojima je određena zatvorska kazna poslanicima Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću, pa će o tome odluka biti donijeta sutra na plenarnoj sjednici.
Nebojša Medojević - Foto: Screenshot/YouTube
Nebojša MedojevićFoto: Screenshot/YouTube

Advokati Medojevića i Kneževića podnijeli su ustavne žalbe na rješenje Višeg i Apelacionog suda kojim im je određena kazna zatvora do 60 dana zbog odbijanja da svjedoče u predmetima koje je, povodom njihovih tvrdnji, formiralo Specijalno tužilaštvo.

Prvo Vijeće u čijem sastavu su bili predsjednica Desanka Lopičić i sudije Milorad Gogić i Hamdija Šarkinović nije postiglo jednoglasnost po žalbi Kneževića.

Lopičić je predložila Vijeću pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti dijela odredbe Zakona o krivičnom postupku kojom je propisana i mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči.

Lopičić je, na osnovu Zakona o Ustavnom sudu, predložila obustavu rješenja koja su donijeta na osnovu navedene odredbe zakona i da se odmah naloži obustava prinudnih mjera zatvaranja podnosilaca ustavnih žalbi.

Drugo Vijeće odlučivalo je po žalbi Medojevića, ali ni na tom tijelu nije postignuta jednoglasnost.

Nakon što dva vijeća nijesu donijela jednoglasnu odluku, Ustavni sud će odlučivati na plenarnoj sjednici.