latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:33 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Banjaluka: Stručno skup o unapređenju proizvodnje uljarica

Poljoprivredni institut u Banjaluci održao je drugi stručni skup pod nazivom „ Unapređenje proizvodnje i prerade industrijskog bilja u Republici Srpskoj „. Cilj skupa je da se pronađu mogućnosti kako bi se unaprijedila proizvodnja uljarica u Srpskoj.

Direktor poljoprivrednog instita Vojislav Trkulja ističe da je cilj ovog stručnog skupa da se pronađu mogućnosti da se unaprijedi proizvodnja uljarica u Srpskoj.

On je rekao da će na skupu biti riječi o tome kako da poljoprivredni proizvođači dobiju najbolje sorte hibrida, dok će predstavnici Poljoprivrednog instituta Republike Srpske predstaviti nova dostignuća instituta.

Šef Zavoda za industrijsko bilje na Poljoprivrednom institutu Republike Srpske Miloš Nožinić rekao je novinarima da je cilj stručnih skupova u oblasti industrijskog bilja bolja koordinacija u proizvodnji i preradi ovog bilja.

"Na ovaj način vidimo i koji su akteri skupova aktivniji, a koji su manje aktivni i na neki način prepoznajemo one koji opstruišu i koče proces razvoja", kaže Nožinić.

Izvršni direktor kompanije "Bimal" iz Brčkog Ševal Suljkanović rekao je novinarima da je ovaj skupa organizovan da bi se iskoristili mirni dani u poljoprivredi kako bi se pronašla ideja šta raditi za narednu godinu i šta uraditi sa proizvodnjom uljane repice.

On je rekao da je kompanija "Bimal", koja je vodeća u preradi uljarica, partner u organizaciji ovih stručnih skupova sa ciljem unapređenja i kvalitetnije proizvodnje industrijskog bilja.

Poljoprivredni proizvođač Savo Vasiljević iz sela Rogolji kod Gradiške, koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom, rekao je novinarima da obrađuje oko 100 hektara zemljišta, od čega uljanu repicu proizvodi na 30 hektara i prodaje kompaniji "Bimal" iz Brčkog.

Organizator stručnog skupa su Poljoprivredni institut Republike Srpske i kompanija "Bimal" Brčko. U radu skupa učestvuju predstavnici Ministarstva poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Poljoprivrednog instituta, kompanije "Bimal" i poljoprivredni proizvođači.