latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:55 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Identifikovani posmrtni ostaci troje Srba

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu danas su identifikovani posmrtni ostaci tri osobe srpske nacionalnosti stradale na području Banije i zapadne Slavonije u maju i avgustu 1995. godine, a čije porodice danas žive na području Republike Srpske.
"Bljesak" - Foto: RTRS
"Bljesak"Foto: RTRS

Među identifikovanima su posmrtni ostaci Steve Dmitra Božića /58/ iz Okučana, koji je kao civil poginuo 1. maja 1995. godine u hrvatskoj akciji "Bljesak", saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Njegovi posmrtni ostaci, pod imenom, bili su pokopani u grupnoj grobnici u Okučanima sa još 33 posmrtna ostatka, odakle su ekshumirani u decembru 2010. godine.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Save /Nikole/ Ćeran /81/ i njenog sina Mlađana /67/ iz Unčana kod Dvora, koji su kao civili ubijeni 7. avgusta 1995. godine u hrvatskoj akciji "Oluja".

Njihovi posmrtni ostaci bili su pokopani u grupnoj grobnici u Petrinji među 160 posmrtnih ostataka, odakle su ekshumirani u junu 2007. godine.

Prababu Savu i djeda Mlađana identifikovao je Zoran Ćeran, kojem su pripadnici Petog muslimanskog korpusa takozvane Armije BiH 14. februara 1992. godine na Suvoj međi ubili oca Dragana i još nekoliko rođaka i komšija, a njega teško ranili.

"Veritas" je naveo da je u posljednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše Republika Srpska Krajina, od čega je do sada identifikovano 1.173 posmrtnih ostataka.

Na "Veritasovom" spisku nestalih, kako se navodi, nalaze se još 1.782 lica srpske nacionalnosti koja su nestala u periodu od 1991-1995. godine na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine.

Među nestalima je 1.285 civila, od čega 496 žena, navodi se u saopštenju.

"Veritas" je naveo da raspolaže pouzdanim podacima za još 232 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na tom području u istom periodu, te da oni i 23 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.