latinica  ћирилица
11/12/2018 |  21:48 | Autor: SRNA

Beograd poziva da se zaustavi formiranje "vojske Kosova"

Rukovodstvo Srbije poziva međunarodnu zajednicu i vojni kontingent Kfora, pod upravom NATO-a, da zaustave kosovsko-albanske vlasti u formiranju armije, koja ugrožava mir na području Balkana, izjavio je za "RIA novosti" direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

"Najavljena transformacija bezbednosnih snaga Kosovo u takozvanu vojsku Kosova predstavlja do sada neviđenu pretnju miru i stabilnosti u regionu i direktno narušavanje Rezolucije Saveta UN 1244, kao i vojno-tehničkog sporazuma kojim je završen konflikt 1999. godine na Kosovu i Metohiji", dodao je Đurić.

Prema njegovim riječima, zadatak oformljene vojske bio bi ostvarenje političkih ciljeva albanskih ekstremista i separatista i stvaranje pretnji za Srbe na Kosovu i Metohiji i cijelom regionu, a takođe realizacija ciljeva koje je nedavno odredio Enver Hodžaj, potpredsjednik privremenih struktura u Prištini, odnosno stvaranje regionalnog bloka protiv Srbije.

"Srbija poziva međunarodnu zajednicu, pre svega Kfor, koji ima mandat Saveza UN, da spreči i onemogući nameru Albanaca u Prištini suprotnu međunarodnom pravu da osnuje takozvanu vojsku na teritoriji Srbije. Tražimo da se Kfor usprotivi tome i ako Albanci otpočnu formiranje oružanih formacija da ih razoružaju", dodao je Đurić.

On je dodao da Srbija poziva i sve aktivne snage međunarodne zajednice da postupe odgovorno i da se uzdrže od podrške stvaranja oružanih snaga Kosova, što je jako važno zato što to predstavlja "dolivanje ulja na vatru, na već tako uzavrelu političku situaciju u ovom regionu".

Predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Kadri Veselji izjavio je ranije da će "kosovska vojska biti formirana 14. decembra".

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj dodao je da odluka kosovskog parlamenta o formiranju punopravne vojske predstavlja jedan od važnijih puteva ka NATO.