latinica  ћирилица
12/12/2018 |  08:39 ⇒ 11:15 | Autor: TANЈUG

Vučić: Mogerini nije kriva za dijalog

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje Ramuša Haradinaja da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kriva za aktuelnu situaciji u dijalogu, i kazao da za to mogu da budu krivi samo Beograd i Priština.
Aleksandar Vučić (Tanjug/Dimitrije Gol) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Tanjug/Dimitrije Gol)Foto: TANЈUG

Vučić je, upitan da prokomentariše izjavu Haradinaja da je Mogerini kriva za propast dijaloga, odgovorio da se ne slaže s tim.

"Ne mislim da je Mogerini neko ko je na bilo koji način naklonjen Beogradu ili Srbiji. Naprotiv. Ali svakako da nije ona kriva. Za to možemo da budemo krivi mi i Priština. Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv, ko je taj koji je želio dogovore, a ko je taj koji dogovore nije želio", poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je u izjavi novinarima izrazio nadu da će doći do većeg razumijevanja u budućnosti i da će Priština shvatiti da nasilničkim i protivpravnim mjerama ne može ništa da postigne.

"EU je tu bila samo da ponudi svoje dobre usluge. Da li smo ponekad bili mi pod pritiskom svega - pa jesmo, ali tome možete uvijek da se oduprete. Na kraju sve zavisi od Beograda i Prištine. Mi nemamo tako lični odnos prema Mogerini, njenom timu i radu. Hvala što su trošili vrijeme i pridavali značaj našim razgovorima", kazao je Vučić.

Vučić je podsjetio da je veoma važna vijest bila što prvi put Ujedinjeni Arapski Emirati u Interpolu nisu podržale članstvo Kosova.

"To je bila strašno važna vijest. Ne znate kako je to bila strašno važna vijest u čitavom regionu, arapskom svijetu. Da ne govorim koliko zemalja se vezuje za njih, a oni su bili jedni od najsnažnijih podržavalaca, zbog dobrih veza i pomagača koje je svojevremeno imala Atifete Јahjaga. Mi smo se godinama ovde borili i u važnoj bici uspjeli da se izborimo", naglasio je predsjednik Srbije.