latinica  ћирилица
12/12/2018 |  09:41 | Autor: SRNA

Tramp zaprijetio gašenjem državne administracije

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je gašenjem finansiranja državne administracije tokom oštre debate sa demokratama u Bijeloj kući o njegovom planu gradnje zida na granici sa Meksikom.
Donald Tramp (foto:rts) -
Donald Tramp (foto:rts)

Tokom diskusije sa uticajnim članovima Demokratske stranke Nensi Pelosi i Čakom Šumerom, Tramp je rekao da će biti "ponosan" da obustavi rad administracije povodom granične bezbjednosti.

Ukoliko članovi Kongresa ne postignu dogovor o federalnom budžetu, finansiranje pojedinih državnih službi biće prekinuto krajem sljedeće sedmice, prenio je Bi-Bi-Si.

Tramp je zatražio da u budžet bude uključena i odredba od pet milijardi dolara za graničnu bezbjednost.

"Ako ne dobijemo ono što želimo, na ovaj ili onaj način, na vama je, kroz vojsku, kako god to da nazovete - a ja ću ugasiti administraciju. Ponosan sam da ugasim administraciju zbog granične bezbjednosti", rekao je Tramp.

Član Senata Šumer i lider demokrata u Predstavničkom domu Pelosi rekli su da su pristali na produžavanje finansiranja Službe državne bezbjednosti na sadašnjem nivou od 1,3 milijardi dolara do 30. septembra 2019. godine.

Ovo je bio prvi sastanak Trampa sa liderima demokrata od kada je njihova stranka preuzela kontrolu nad Predstavničkim domom na izborima u novembru.

Šumer je poslije sastanka osudio Trampov "napad bijesa", a portparol Bijele kuće Sara Sanders rekla je da je demokratama važnije da granica ostane otvorena, nego da se administracija ugasi.