latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:04 | Autor: SRNA

Anđelković: Beograd da proglasi okupaciju ako Priština formira vojsku

Politički analitičar Dragomir Anđelković istakao je da bi, ukoliko dođe do formiranja vojske samoproglašenog Kosova, Srbija bez okolišanja morala da proglasi da je Kosovo i Metohija okupirana teritorija i zvanično da proglasi agresivno ponašanje - ne samo Prištine, već i evroatlantskih činilaca, na čelu sa SAD koje stoje iza nje.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

"Hteli mi to ili ne, ako smo iole ozbiljna država, dužni smo tako da postupimo", neveo je Anđelković u tekstu za "Politiku".

On je naglasio da će, ukoliko albanski seperatisti zaista povuku takav potez, to značiti drastično kršenje Rezpolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Kumanovskog sporazuma, koji su potpisali Vojska Srbije i NATO, a prema kojima je Kfor dužan da obezbijedi demilitarizaciju Kosova i Metohije gdje, dok se ne postigne drugačiji dogovor, ima ulogu jedine legalne oružane sile.

"Dopusti li Kfor jednostrano obrazovanje takozvane kosovske, nesumnjivo antisrpske vojske, i formalno se pretvara u okupacionu silu", istakao je Anđelković.

On je napomenuo da su do sada zapadni centri moći, koji su faktički pod plaštom UN preuzeli kontrolu nad Kosovom i Metohijom, mnogo puta kršili Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244, te naglasio da bi sa "izglednim dopuštenjem nove albanske militarizacije Kosova prešli sve granice".